Politietop wil meer eenheid
De 25 regionale korpsen en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) moeten meer als eenheid gaan functioneren. Problemen als terrorisme en conflict- en crisisbeheersing vragen om een landelijke aanpak.
Het korpsbeheerdersberaad en de Raad van Hoofdcommissarissen stellen dat in hun woensdag gepresenteerde toekomstvisie. Ze houden wel vast aan het regionale bestel. Daarbij moeten de huidige politieregio’s intensiever gaan samenwerken met de veiligheidsregio’s.
Het huidige politiebestel functioneert ruim tien jaar. Voordien waren er 148 korpsen gemeentepolitie en 17 districten rijkspolitie. Eind juni presenteert de commissie-Leemhuis-Stout de resultaten van de evaluatie van het huidige bestel die ze in opdracht van het kabinet heeft uitgevoerd.
Volgens de korpsbeheerders en de hoofdcommissarissen functioneert het politiebestel goed, „zeker als het motto ”veiligheid begint lokaal” als uitgangspunt wordt genomen. Er is sprake van een goede balans, goede samenwerking, duidelijkheid en geloof in eigen kunnen. Het bestel was bedoeld om te functioneren op regionaal en lokaal niveau. Maar dit uitgangspunt is voor de toekomst ontoereikend als het gaat over het bestrijden van een aantal bovenregionale of nationale en internationale problemen.”
De afgelopen tien jaar werden gekenmerkt door een toename van het internationale terrorisme en de grensoverschrijdende criminaliteit, gebruikmakend van de digitale snelweg en een steeds wisselende samenstelling van groepen.
Een andere ontwikkeling is die van de prestatiegerichte samenleving, waarin ook de politie vaker verantwoording moet afleggen aan politiek en publiek.
Het aantal opgehelderde zaken nam toe, evenals de tevredenheid over de politie en het veiligheidsgevoel van de burgers, stelt de politietop. Het gebrek aan landelijke eenheid geeft echter problemen bij de opsporing en de uitwisseling van informatie.
Inmiddels hebben de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken de bevoegdheid om landelijke thema’s aan te wijzen die bindend zijn voor alle korpsen. De Tweede Kamer moet zich nog uitspreken over een wet waarin de beide ministers nog meer zeggenschap krijgen.
De gebiedsgebonden inzet moet de basis van de politiezorg blijven, maar een grote, centraal geleide politieorganisatie kan op een aantal punten doelmatiger zijn, stelt de politieleiding. Ze roept de politieke partijen op om „het concern Politie Nederland” met zelfstandige korpsen de kans te geven tot verdere verbeteringen te komen.
Ze verwijst daarbij naar de effectiviteit van franchisewinkels in het bedrijfsleven. Daar is de ondernemer zelf eigenaar, maar tegelijkertijd aangesloten bij een centrale. Dergelijke winkels presteren het best qua omzet, winst en klanttevredenheid.
Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is tegen het samenvoegen van de regionale korpsen in een landelijke eenheid. Mr. dr. G. D. Dales, burgemeester van Leeuwarden, zei vanmorgen dat veiligheidsvraagstukken bijna altijd op plaatselijk niveau beginnen en eindigen. Daarom moet de organisatie van de politiekorpsen dicht bij de gemeenten worden gehouden.