Buitenland

Vriend bespioneerde overleden paus

Een vriend van de overleden paus Johannes Paulus II, de Poolse priester Konrad Hejmo, werkte tijdens de communistische overheersing in Polen voor de Poolse geheime dienst. In de jaren tachtig bespioneerde hij de kerkleider in het Vaticaan. Het Poolse instituut IPN, dat onder meer onderzoek doet naar het communistische verleden, heeft dat woensdag onthuld.

ANP/AFP
27 April 2005 19:28Gewijzigd op 14 November 2020 02:29

Het IPN baseert zich op archieven van de vroegere Poolse geheime dienst SB, waarin Hejmo meermalen wordt genoemd. Volgens het hoofd van het onderzoeksinstituut, de vooraanstaande Poolse historicus Leon Kieres, werkte de nu 69-jarige Hejmo onder de schuilnamen ’Hejnal’ en ’Dominik’. Kieres zei niet wat voor informatie Hejmo heeft doorgespeeld.

Eerder deze maand liet Kieres weten dat hij op een oude opname de stem van een geestelijke had herkend die met Poolse geheim agenten over Johannes Paulus praatte. Volgens Kieres was de ontdekking „pijnlijk” voor de paus, die kort ervoor was overleden. Waarschijnlijk doelde Kieres toen op Hejmo.

Hejmo werd in 1979, een jaar na het aantreden van Johannes Paulus, benoemd tot het hoofd van de persdienst van het Poolse bisdom in het Vaticaan. In de jaren tachtig regelde de Dominicaner priester reizen van Poolse pelgrims naar het Vaticaan. Hejmo onderhield goede contacten met de paus, maar behoorde niet tot de intieme kring. De afgelopen maanden was hij regelmatig op de Poolse televisie te zien om toelichting te geven op de verslechterende gezondheidstoestand van de Poolse paus.

Hejmo heeft woensdagavond in een telefonisch interview met een Poolse tv-zender de beschuldiging van het IPN „absurd” genoemd. Volgens hem rapporteerde hij in de jaren tachtig vanuit het Vaticaan aan zijn kerkelijke bazen in Polen en heeft de geheime dienst hier mogelijk mee geknoeid.

Paus Johannes Paulus II heeft volgens velen een grote rol gespeeld bij de val van het communisme. In de jaren tachtig sprak hij zijn steun uit voor de in zijn geboorteland verboden vakbond Solidariteit. Hij was min of meer de geestelijk leider van de vrijheidsstrijd die de Polen tegen het communisme leverden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer