Buitenland

In ballingschap levende oppositieleide niet dood

De tot voor kort in Spanje in ballingschap levende Equatoriaal–Guinese oppositieleider Severo Moto is niet vermoord, zoals Spaanse kranten vorige week berichtten, maar zit ondergedoken in Kroatië. Dat zou hij zelf gezegd hebben in een interview met het Kroatische weekblad Globus woensdag.

AP
27 April 2005 15:25Gewijzigd op 14 November 2020 02:29

Volgens Globus verbergt Moto zich in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Hij zou naar Kroatië vertrokken zijn omdat hij bang was dat de Spaanse autoriteiten hem wilden liquideren. ‘De Spaanse geheime diensten, politieke en zakelijke kringen willen goede betrekkingen met Equatoriaal–Guinea zodat Madrid het recht krijgt de oliebronnen in mijn land te gebruiken’, citeerde Globus Moto, die al sinds midden jaren ’80 in Madrid woonde. ‘Als oppositieleider vorm ik een obstakel voor de Spaanse plannen en daarom willen ze van me af.’

Moto wordt ervan beschuldigd vorig jaar een coup te hebben willen plegen tegen de president van Equatoriaal–Guinea, Teodoro Obiang Nguema. Hij zou 1,4 miljoen euro en olierechten hebben beloofd aan een groep huurlingen en wapenhandelaren als ze erin slaagden het regime van Obiang omver te werpen. Mark Thatcher, de zoon van de Britse ex–premier Margaret Thatcher, bekende eerder dit jaar voor een rechtbank in Zuid–Afrika de coup mede te hebben gefinancierd.

Maar Moto ontkende in het interview iedere betrokkenheid bij de coup. ‘Ik ben de populairste politicus van het land, ik heb geen coup nodig om aan de macht te komen’, zei hij. Hij voegde eraan toe dat hij de volgende verkiezingen in Equatoriaal–Guinea wint, ‘mits de stemming eerlijk verloopt’.

De Spaanse autoriteiten hielden Moto extra in het oog sinds het aan het licht komen van de geplande coup. Spaanse media kwamen vorige week met berichten dat van Moto niets meer was vernomen sinds hij een week eerder naar Kroatië was vertrokken. Volgens de berichten was de Spaanse veiligheidsdienst naar hem op zoek. Ten minste twee kranten meldden dat er sterke aanwijzingen waren dat Moto was vermoord.

Het olierijke Equatoriaal–Guinea werd in 1968 onafhankelijk van Spanje. In 1979 kwam Obiang er aan de macht na een einde te hebben gemaakt aan het regime van zijn oom Francisco Macias Nguema en hem te hebben vermoord. Volgens Moto maakt Obiang zich schuldig aan schendingen van de mensenrechten en handelt hij in drugs en wapens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer