Berlusconi slaat munt uit winst Le Pen
Nog voordat de Fransen zondag naar de stembus gaan voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, heeft de Italiaanse premier Berlusconi zichzelf al tot morele winnaar uitgeroepen.
Sinds Berlusconi regeringsleider is, slaat Parijs wat betreft Italië een geringschattende toon aan. De teneur is dat Berlusconi een lawaaimaker is en zijn regering bestaat uit fascisten en xenofoben. De Fransen zeiden nota bene bezorgd te zijn over de democratie in Italië.
Tijdens de befaamde Parijse boekenbeurs ”Salon du Livre”, waar Italië dit voorjaar eregast was, weigerde de Franse cultuurminister, Berlusconi uit te nodigen. De Italiaanse minister van Cultuur, Vittorio Sgarbi, die de honneurs waarnam, kwam in Parijs knel te zitten tussen ’intellectuelen’ die tegen de Italiaanse regering protesteerden.
Twee weken geleden schudde Frankrijk op zijn grondvesten toen Le Pen de tweede ronde van de presidentsverkiezingen had bereikt. Het smadelijke verlies van Jospin, een gewraakte tegenstander van Berlusconi, heeft ongetwijfeld geleid tot een feestje in Palazzo Chigi, de ambtswoning van de minister-president in Rome.
„We bieden de Franse intellectuelen asiel aan”, schreef cultuurminister Sgarbi vilein in zijn column in ”Il Giornale”, een dagblad uit de stal van Berlusconi. Hij reageerde daarmee op het met veel tamtam aangekondigde vertrek van een paar Italiaanse schrijvers naar Frankrijk uit protest tegen de „dictatuur van Berlusconi.”
Berlusconi zelf verwijt dat de Fransen alleen de splinter in andermans oog hebben gezien: „Ze dachten dat extreem rechts alleen in Italië bestond. De Fransen hebben de werkelijkheid compleet uit het oog verloren. Ze keken niet in eigen huis, maar hadden alleen oog voor andermans situatie.” Berlusconi kreeg bijval van de Franse intellectueel Bernard-Henri Lévy, die in de Italiaanse krant ”Corriere della Sera” schreef: „[De winst van Le Pen] is een schande voor Frankrijk, dat een lesje gaf aan de Oostenrijkers toen zij Haider kozen en aan de Italianen toen zij de voorkeur gaven aan Berlusconi.”
Volgens Berlusconi zwaait de slinger van het politieke uurwerk van Europa naar rechts. „Het conservatief socialisme is bijna in geheel Europa in crisis. Na Spanje, Oostenrijk en Italië, en recentelijk Denemarken en Portugal, is het nu de beurt aan Frankrijk. Spoedig volgt waarschijnlijk ook Duitsland, en zeker Nederland.”
De premier is er hoe dan ook van overtuigd dat de slinger zich niet tot extreme hoogte zal bewegen. „De centrumrechtse politiek in Europa van regeringen zoals de mijne is absoluut niet te vergelijken met extremisten als Le Pen.”
De suggestie dat Umberto Bossi, wiens partij Lega Nord vijandig staat tegenover immigranten, wel wat weg heeft van Le Pen, wijst Berlusconi categorisch van de hand. Bossi is minister in het kabinet Berlusconi. Maar Le Monde is het daar niet mee eens. „Lega Nord hoeft zich met Le Pen minder alleen in Europa te voelen.”