Ambtenaren dreigen met stakingsacties
De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de ongeveer 190.000 gemeenteambtenaren in Nederland zijn dinsdagnacht vastgelopen. Volgens onderhandelaar P. Wiechmann van vakbond Abvakabo FNV wordt er nog deze week een ultimatum gesteld aan de werkgevers. Wanneer dat niet helpt, volgen acties.
De vakbonden zijn volgens Wiechmann onder meer ontevreden over het loonbod. „De werkgevers bieden pas op 1 oktober 0,45 procent loonsverhoging. Wij stellen vast dat onze mensen al tien maanden hebben moeten wachten op extra loon en willen 1,25 procent met terugwerkende kracht sinds 1 januari.”
Daarnaast bestaan er meningsverschillen over de doorbetaling van salaris bij ziekte en over het zogeheten Functioneel Leeftijdsontslag (FLO). Op grond van dat begrip moeten ambtenaren in fysiek veeleisende functies (brandweer, ambulancedienst etc) nu tussen hun 55e en hun 60e met pensioen.
De werkgevers willen de regeling afschaffen en een andere voorziening treffen, waardoor de betreffende werknemers in een lichtere functie door moeten blijven werken. De vakbonden vrezen dat de 51-jarige brandweerman die er tot nog toe vanuit ging dat hij over vier jaar zou afzwaaien, van een koude kermis thuiskomt en tot zijn 62e of 63e in gemeentedienst actief blijft.
Nog deze week gaan de bonden met hun achterban praten over de ontstane situatie. „Als de werkgevers niet inbinden, gaan we actie voeren”, zegt Wiechmann. „Daarbij denken we aan werkonderbrekingen en demonstratieve bijeenkomsten.”
De oude CAO was van kracht tot 1 april 2004.
Het College voor Arbeidszaken, de werkgeversorganisatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), zegt verbaasd te zijn over de opstelling van de vakbonden. „Natuurlijk had ik niet verwacht dat ze een gat in de lucht zouden springen”, aldus CvA-voorzitter en burgemeester van Delft B. Verkerk. „In het bod zitten nu eenmaal ook versoberingen. Maar in onze ogen is dit bod, in een tijd dat gemeenten flink moeten bezuinigen, zeer acceptabel.”
Het afschaffen van de LFO-regeling is volgens de werkgeverskoepel noodzakelijk op grond van financiële, juridische en wetenschappelijke argumenten. Daarbij wordt verwezen naar nieuwe belastingregels voor vroegpensioen, de wet die leeftijdsdiscriminatie verbiedt en onderzoek waaruit blijkt dat het werk soms al ver voor de FLO-leeftijd te belastend is voor de gezondheid van de brandweerman of ambulancebroeder.
„Het CvA heeft de bonden voorstellen gedaan voor een nieuw stelsel. De bonden weigeren echter te praten over elke vorm van wijziging van het FLO”, stelt de werkgeversorganisatie. Volgens de CFA zijn er al een aantal concessies gedaan aan de vakbonden.