Kamer tegen pardon voor vluchtelingen
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag een motie verworpen die de pardonregeling voor ruim 26.000 asielzoekers wilde verruimen. PvdA-kamerlid Klaas de Vries diende de motie in naar aanleiding van een brief aan de Koningin, ondertekend door 180.000 mensen.
In de brief vraagt de initiatiefneemster, schrijfster Marjon Bloem, om een generaal pardon voor de asielzoekers die al dan niet zijn uitgeprocedeerd. Dit naar aanleiding van het zilveren ambtsjubileum van koningin Beatrix. Bloem wijst erop dat door bureaucratie en gewijzigd beleid „duizenden vluchtelingen die Nederland als een thuis ervaren” naar hun thuisland worden teruggestuurd.
Tijdens een betoging op Het Plein in Den Haag dinsdagmiddag waren enkele honderden mensen aanwezig om hun steun te betuigen aan de actie van Bloem. Ruim vijftig Tweede- en Eerste-Kamerleden zetten hun handtekening.
Marion Bloem is teleurgesteld in de politici, maar nog meer in de moeizame pogingen die nodig blijken om haar brief te overhandigen. Ze mag de Koningin hiermee niet lastig vallen, zo veel is haar duidelijk.
Echter ook ambtenaren van het kabinet der Koningin en van het ministerie van Algemene Zaken gaven volgens haar niet thuis. Donderdag, „in elk geval voor koninginnedag”, wil ze de brief ergens kwijt. „Desnoods gaat-ie door de brievenbus.”
De 180.000 handtekeningen die tot dinsdag waren binnengekomen, worden pas later overhandigd. „Daar zijn we nog niet klaar mee. We verzamelen verder”, zei Bloem na afloop van de actie dinsdag.
VluchtelingenWerk Nederland is „heel teleurgesteld” in de houding van de Kamer. Volgens woordvoerster Anneriek Dekker hoopte de organisatie op „beweging in het beleid na een actie waarbij zo veel handtekeningen zijn binnengehaald.”
Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat er geen meerderheid voor het generale pardon onder de Nederlandse bevolking is; 41 procent staat achter het gebaar en 56 procent niet.