„Geen foto’s van de Koningin in badpak”
Al 27 jaar heeft het weekblad Privé een haat-liefdeverhouding met de Oranjes. Echt enthousiast is hoofd-redacteur Evert Santegoeds dan ook niet over het koningshuis. „Koningin Beatrix beschermt haar privé-leven zoals een leeuwin haar welpen.”
Nog geen week geleden tikte de rechter het weekblad op de vingers. De Amsterdamse justitie oordeelde dat het gebruik van materiaal uit een van prinses Máxima gestolen digitale camera onrechtmatig was. De rechter liet vooral de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van het jonge gezin zwaar wegen.
Santegoeds begrijpt goed dat de leden van het vorstenhuis en het weekblad niet dezelfde belangen hebben. „Wij willen foto’s publiceren die van de Oranjes niet in de openbaarheid mogen komen. Zij kunnen het zich permitteren om 25 keer per jaar op vakantie te gaan. Dat mag niemand weten. Wij vinden het een sport om ze achterna te jagen en van iedere vakantie een paar foto’s te laten zien.”
Moeten Nederlanders het privé-leven van leden van het Koninklijk Huis meer respecteren? In het RD-onderzoek naar aanleiding van het regeringsjubileum van de vorstin zei tweederde van de ondervraagde abonnees volmondig ja. Santegoeds haalt daar zijn schouders over op. „Men zegt dit wel, maar wat men doet is naar de winkel rennen voor een Privé. Dat is de dubbelzinnigheid van de publieke verontwaardiging.”
De hoofdredacteur van het 120.000 abonnees tellende weekblad -naar eigen zeggen gelezen door zo’n 2,5 miljoen Nederlanders- verwijst naar het dodelijke ongeluk van prinses Diana. „De pers kreeg de schuld van het ongeluk, maar de oplage van de weekbladen is nog nooit zo hoog geweest.”
Zijn er grenzen voor Privé? „We hebben een bureaula vol met foto’s die we nooit zullen afdrukken. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de Koningin in badpak. Zo kun je onze vorstin niet afbeelden. Ze is tenslotte ook al 67. Daar moet je ook rekening mee houden.”
De Rijksvoorlichtingsdienst praat sinds kort met een aantal populaire weekbladen over de mogelijkheid om afspraken te maken over de handhaving van de privacy van de leden van het Koninklijk Huis. Santegoeds lacht schamper. „De gesprekken hebben weinig zin, vrees ik. Als we van de familie een halfuurtje krijgen om foto’s te schieten en ze voor de rest met rust te laten, dan zijn ze bij ons aan het verkeerde adres. Die foto’s staan al de volgende dag in alle kranten. Zo’n afspraak heeft voor ons geen enkele toegevoegde waarde. Laten ze ons eens een exclusieve reportage gunnen.”
Santegoeds is van mening dat het goed is om prinses Amalia een rustige jeugd te bezorgen. „Maar de rest van de familie mag zich niet achter Amalia verschuilen. Neem prinses Máxima. Ik kan me voorstellen dat het niet leuk is dat er altijd een lens op je gericht is. Maar ze heeft er zelf voor gekozen om met Willem-Alexander te trouwen. Wat dat betreft gaat prinses Laurentien veel professioneler om met de media-aandacht.”
Meer dan eens moest Privé zich voor de rechter verantwoorden over het plaatsen van dubieuze foto’s of artikelen. Toch heeft de hoofdredacteur nergens spijt van. Ook piekert hij niet over aanpassing van het beleid. Hoe het met zijn liefde voor het Koninklijk Huis staat? „Als je er al meer dan 25 jaar achteraan loopt, gaat de lol er wel van af.”