Binnenland

Van Geel wil luchtkwaliteit verbeteren

Staatssecretaris Van Geel van Milieu komt op Prinsjesdag met een pakket aanvullende maatregelen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Hij sluit „geen enkele reële maatregel” uit.

Redactie politiek
27 April 2005 10:19Gewijzigd op 14 November 2020 02:29

Verbetering van luchtkwaliteit is niet alleen nodig voor de volksgezondheid, maar ook voor de ontwikkeling van Nederland, zo liet de bewindsman dinsdag in de Tweede Kamer weten.

De Raad van State, het hoogste adviesorgaan van de regering, heeft enkele weken geleden duidelijk gemaakt dat Nederland de EU-normen over fijn stof en stikstofdioxide serieuzer moet nemen. Op grond van het raadsadvies staat de realisering van diverse nieuwe woningbouwprojecten, bedrijventerreinen en wegverbredingen op dit moment stil. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu concludeerde dinsdag dat met het huidige kabinetsbeleid de EU-normen onhaalbaar zijn.

Van Geel erkende dat het kabinetsbeleid met betrekking tot luchtkwaliteit ver onder de maat is. Maar wat het kabinet ook voor maatregelen afkondigt, de Europese normen blijven buiten bereik. De staatssecretaris zei dinsdag dat hij wil doen „wat maximaal haalbaar is.”

Het pakket zal vooral voor dieselrijders gevolgen hebben, zo liet de bewindsman doorschemeren. Hij speelt met de gedachte om alle nieuwe auto’s te laten voorzien van een roetfilter. Van Geel zou het liefst ook alle bestaande dieselauto’s van een filter voorzien, maar dat is technisch en financieel niet haalbaar.

Verder onderzoekt de bewindsman de mogelijkheid om de accijns op diesel te verhogen. Dat moet mensen stimuleren om op benzine of LPG te gaan rijden. Dat is minder slecht voor het milieu. In de Tweede Kamer bestaat op dit moment geen meerderheid voor verhoging van dieselaccijns. CDA, VVD en LPF verzetten zich daartegen. De verladersorganisatie EVO heeft niet langer bezwaar tegen hogere dieselaccijnzen, bleek dinsdag.

In het pakket om de luchtkwaliteit te verbeteren zit zeer waarschijnlijk ook de eerder gedane suggestie van Van Geel om een slooppremie voor oude auto’s te geven. Van Geel wil verder onderzoeken welke maatregelen mogelijk zijn om de uitstoot van binnenvaartschepen te verminderen.

Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat zegde dinsdag een onderzoek toe naar de mogelijkheid om op een groot aantal plaatsen rond grote steden in de spits de maximumsnelheid te verlagen naar 80 kilometer per uur. Ze kijkt ook naar het zogeheten ”compact rijden”. Daarbij wordt de rijstrook versmald en de maximumsnelheid verlaagd. Dat voorkomt ook nog eens files.

SGP-kamerlid Van der Staaij bepleit invoering van autoloze zondagen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Van Geel vraagt zich af of dit een zinvolle maatregel is. Zeer waarschijnlijk worden de gestelde normen op zondag toch al niet overschreden, omdat er minder (vracht)verkeer is. De bewindsman wil het al dan niet afkondigen van autoloze zondagen overlaten aan gemeenten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer