Veerman wil einde EU-exportsubsidies fok- en slachtvee
Minister Veerman van Landbouw wil een einde aan de Europese exportsubsidies voor levend fok- en slachtvee naar Libanon. Bovendien vraagt hij dat Europa van derde landen als Australiöe eist dat zij beter toezien op de omstandigheden waarin veetransporten naar het buitenland plaatsvinden, in ruil voor een internationale afspraak over een einde aan exportsubsidies.
Veerman reageert daarmee op toenemende protesten in Nederland over de soms erbarmelijke wijze waarop diertransporten plaatsvinden. De EU zegt echter alleen steun te verstrekken aan transporten die verlopen volgens strenge voorwaarden voor dierenwelzijn.
De Deense landbouwminister Schmidt pleitte desondanks dinsdag tijdens Europees overleg in Luxemburg voor een einde aan alle exportsubsidies. Veerman viel hem daarin samen met zijn Britse, Duitse, Zweedse en Oostenrijkse collega’s bij. Zes EU-lidstaten, onder aanvoering van Frankrijk, Spanje en Polen wisten het bestaande subsidiestelsel echter overeind te houden.
De CDA-bewindsman stelde dinsdag echter de kwestie op de agenda te willen houden. Hij ging nog verder dan Denemarken door te pleiten voor een wereldwijd einde aan exportsubsidies op fok– en slachtvee binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO).
„Ik denk dat Australië, dat een slechte reputatie heeft als het gaat om de omstandigheden waaronder dieren worden geöexporteerd, mogelijk iets wil doen aan betere voorwaarden als de EU de exportsubsidies opheft", aldus Veerman. Australië en andere landen buiten de EU pleiten al langer voor opheffing van deze subsidies.
De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft Veermans voorstel nog niet overgenomen. De commissie keerde in 2003 in totaal 59 miljoen euro uit aan exportsubsidies voor levend slachtvee. Het jaar daarvoor was dat nog 55 miljoen euro.
Tussen 2002 en 2004 daalde de uitvoer van levend slachtvee naar Libanon, het enige land waarheen nog export plaatsvindt, wel van 216.000 tot 174.000 stuks. Volgens cijfers van de Europese Commissie exporteerde Nederland in 2003 12.723 stuks slachtvee met subsidie.
Europees landbouwcommissaris Fischer-Boel werkt aan een verscherping van de controles op de export van levend fok- en slachtvee. Momenteel vervallen de subsidies daarop al als dieren onderweg geboorte geven of meer dan 5 procent tijdens de reis sterft. Los van die limiet krijgt een exporteur ook al geen subsidie voor elk dier dat onderweg komt te overlijden.