Binnenland

Nederland zoekt steun voor EU-begroting

Nederland zoekt actief de steun van nieuwe Oost–Europese lidstaten van de EU om de begroting van de unie niet te hard uit de hand te laten lopen. Staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken is daarom dinsdag in Luxemburg begonnen aan een serie gesprekken met zijn collega’s uit onder meer Hongarije, Tsjechië en Slowakije.

ANP
26 April 2005 17:22Gewijzigd op 14 November 2020 02:29

Volgens Nicolaï hebben de nieuwe, arme lidstaten er ook belang bij om op termijn niet teveel af te moeten dragen aan de EU. „Daarnaast steunen wij hen als het gaat om de hulp aan de allerarmste landen. Zij hebben daar recht op, anderen eigenlijk niet". Landen als Spanje of Portugal kunnen volgens Nederland beter zonder al teveel hulp aan achtergestelde regio’s.

De regering-Balkenende hoopt daardoor de plannen van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, om de begroting van de unie voor de periode 2007 tot en met 2013 boven de 1000 miljard euro uit te laten stijgen, weer enigszins te kunnen torpederen. Nederland, Duitsland en vier andere meer zuinig ingestelde lidstaten willen voor dezelfde periode een EU-begroting van maximaal 815 miljard euro.

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie verkoopt zijn plannen onder het motto „meer Europa is ook meer geld". Nicolaï heeft hem al duidelijk gemaakt dat Nederland daar niet voor is te vinden. „Elke Europees commissaris wil natuurlijk zijn zakgeld houden. Wij vinden dat het ook met minder toe kan".

Nicolaï gaat bewust praten met de nieuwe lidstaten, in de hoop de groep van de ’zuinige zes’ (naast Nederland en Duitsland ook Groot-Brittannië, Frankrijk, Zweden en Oostenrijk) meer politieke invloed te geven. Dinsdag kon hij nog geen exacte inschatting geven van de steun die er bestaat in de nieuwe lidstaten. „Maar ik krijg de indruk dat de steun voor ons streven wel toeneemt".

Barroso wil Den Haag overigens wel tegemoet komen op het punt van de hoge contributie die Nederland moet betalen aan de Europese Unie. Er zou een soort van nettobegrenzer op de Nederlandse bijdrage aan Europa moeten komen. Per hoofd van de bevolking betaalt Nederland netto nu het meest aan de EU.

Ook Duitsland en Zweden, die relatief veel moeten afdragen, zouden op zo’n limiet op hun EU-contributie mogen rekenen. Groot-Brittannië verzet zich echter tegen zo’n nettobegrenzer, omdat Londen vreest de eigen automatische korting van tweederde op de eigen contributie aan de EU op te moeten geven.

De druk op huidig EU-voorzitter Luxemburg is daarom groot om op de top van Europese regeringsleiders in juni een akkoord te vinden over de uniebegroting. Na Luxemburg is namelijk Groot-Brittannië aan de beurt als voorzitter. Diplomaten vrezen dat Londen dan alleen maar op de rem zal gaan staan, om de automatische korting op de EU-bijdrage te behouden.

Ook Nicolaï streeft naar een akkoord in juni. „Niet alleen vanwege Groot-Brittannië, maar ook om aan te geven dat we dat als EU wel kunnen regelen binnen de gestelde termijn". Als er dit jaar geen akkoord komt over de EU-begroting voor de middellange termijn, moet de unie verder werken op basis van de huidige financieringsafspraken. Volgens Nicolaï heeft de Europese Commissie daar weinig baat bij, omdat er in dat geval ook minder geld beschikbaar is. „De meeste partijen hebben belang bij een goed akkoord, als het kan in juni".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer