Bedrijven EU slomer met presentatie cijfers dan VS
Europese multinationals zijn nog niet in staat zich te meten aan de best presterende Amerikaanse ondernemingen als het gaat om het snel presenteren van kwartaal- en jaarcijfers.
Dat blijkt uit een studie van PwC Consulting (PricewaterhouseCoopers), gebaseerd op interviews die gedeeltelijk telefonisch en via internet werden afgenomen. Het vrijdag gepresenteerde onderzoek bevestigt het beeld dat veel multinationals in de Europese Unie nog niet in staat zijn hun boeken te sluiten en met cijfers te komen binnen het tijdsbestek bepaald door eigen directie en investeerders. Dit ondanks het feit dat veel ondernemingen meer mensen en budget inzetten om aan de eisen te voldoen. De druk op financiële rapportage is toegenomen vanwege de economische recessie, plannen om over te stappen op de internationale boekhoudkundige regels op basis van de International Accounting Standards (IAS) en de noodzaak om sneller met nauwkeuriger kwartaalcijfers te komen.
Het onderzoek liet zien dat er een enorme variatie bestaat in het tijdsbestek waarbinnen de snelste en de langzaamste bedrijven hun boeken sluiten: de snelste bedrijven hebben gemiddeld vijf werkdagen nodig, de langzaamste 120. Een van de factoren die bepalend zijn voor de snelheid van rapporteren, is het vermogen snel informatie samen te voegen die afkomstig is van over de hele wereld verspreide bedrijfsonderdelen.
Een van de bevindingen is dat de snelste bedrijven minder mensen laten werken aan de gegevensvergaring en de rapportage en, hetgeen veelzeggend is, dat ze zelfs in veel gevallen in staat geweest zijn dat aantal mensen in de afgelopen drie jaar nog terug te brengen. In de snelste bedrijven werd minder tijd besteed aan foutencorrectie, het achterhalen van achterstallig werk, het produceren van verslagen, het opnieuw invoeren van gegevens en het bijwerken van het journaalgrootboek, en meer aan gegevensanalyse.
Ondanks de evidente voordelen bleek uit het onderzoek dat Europese multinationals van mening zijn dat de complexiteit van hun gevarieerde, internationaal opererende bedrijven het vrijwel onmogelijk maakt hun boeken te consolideren en te sluiten in een tijdsbestek van uren in plaats van dagen. Als Europese ondernemingen, net als hun Amerikaanse tegenhangers, in staat zijn internationale, geïntegreerde en gestandaardiseerde rapportageprocessen en -systemen op te zetten, zullen ze hun boeken veel sneller kunnen sluiten.