„Richtlijn-Bolkestein van de baan”
De richtlijn-Bolkestein over vrij dienstenverkeer binnen de Europese Unie komt er niet zoals de voormalige Europees commissaris die had bedacht. De minimumregels in het land waarin werk wordt uitgevoerd, blijven de norm.
Bondskanselier Schröder van Duitsland heeft dat dinsdag gezegd tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Franse president Chirac na een vijfde, gezamenlijke Frans-Duitse ministerraad in Parijs.
„Bolkestein is van de baan. Het principe van zijn richtlijn dat voor diensten de regels gelden van het land van herkomst van degene die die uitvoert in een ander EU-land, was niet acceptabel. Frankrijk en Duitsland hebben dat allebei betoogd in Brussel, en dus bestaat dat principe niet meer", voegde de Franse president daaraan toe. „Dat wil niet zeggen dat het probleem niet meer bestaat. Maar de regel binnen de EU moet zijn dat uiteindelijk alle sociaal-economische normen naar boven worden bijgesteld".
Hoewel veel minder getroffen dan Frankrijk door de opening van de Europese markt voor Chinese textiel, steunt Schröder het voorstel van Chirac om de Europese Commissie aan te zetten die import zo snel mogelijk aan banden te leggen. Goedkope Chinese textiel overspoelt Frankrijk sinds 1 januari, en dreigt dit jaar 15.000 tot 20.000 werknemers in de Franse textielindustrie hun baan te kosten.
Zowel de richtlijn-Bolkestein als de Chinese textiel worden aangevoerd als wapens in het verzet tegen de Europese grondwet. Maar dat alles heeft er niets mee te maken, aldus Schröder in een warm betoog met Chirac om bij het 29 mei in Frankrijk te houden referendum over ratificatie van die grondwet „ja" te stemmen. In Frankrijk is volgens de laatste opiniepeilingen nog steeds een meerderheid voor „nee" . Daarin is 52 procent tegen, minder dan de 58 procent van een week geleden.
„Als ’nee’ het haalt in Frankrijk, betekent dat niets voor de geplande ratificatieprocedures in andere Europese landen", aldus Chirac. „Maar dan onderbreekt Frankrijk wèl een proces van vijftig jaar eenwording, en blijft het alleen op het perron staan terwijl de Europese trein voorbij rijdt. Een ’ja’ daarentegen houdt in dat Frankrijk zijn positie binnen Europa versterkt, en daarmee ook Europa’s positie in de wereld".