Binnenland

Herkomst belangrijke factor verdachten criminaliteit

Herkomst, geslacht, leeftijd en het bezit van een diploma blijken de belangrijkste factoren voor mensen om al dan niet bij criminaliteit betrokken te raken. Er zijn grote verschillen tussen bevolkingsgroepen wat betreft de betrokkenheid bij criminaliteit. Ook worden jongeren zonder schooldiploma 2,5 keer zo vaak verdacht van het plegen van een misdrijf dan jongeren met een diploma.

ANP
26 April 2005 12:47Gewijzigd op 14 November 2020 02:29

Dat blijkt uit het rapport ’Verdacht van criminaliteit, allochtonen en autochtonen nader bekeken’. Daarin staan de resultaten van een gezamenlijk onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek– en Documentatiecentrum (WODC) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), naar achtergronden van verdachten. Het onderzoek is in opdracht van het ministerie van Justitie gedaan en dinsdag naar de Tweede Kamer gezonden.

De politie merkte volgens de onderzoekers in 2002 1,2 procent van de bevolking in Nederland aan als verdachte. Onder de bevolking van Nederlandse herkomst werd 0,9 procent verdacht, onder de allochtone bevolking was dat percentage een stuk hoger, namelijk 2,2 procent. Het aandeel van allochtonen onder verdachten is daarmee ruim twee keer zo groot als het aandeel van de Nederlandse bevolking.

Ook de verschillen tussen de bevolkingsgroepen van buitenlandse herkomst onderling, blijken groot. De Dominicaanse en Antilliaanse groepen hadden relatief de hoogste aantallen geregistreerde verdachten met respectievelijk 5,9 en 5,6 procent. Japanners werden met 0,6 procent naar verhouding het minst als verdachte geregistreerd.

In absolute aantallen is de groep verdachten uit de Nederlandse bevolking het grootst, namelijk ruim 100.000 personen. Van de allochtone bevolkingsgroepen leveren de Marokkanen en Surinamers ieder met ruim 10.000 verdachten het grootste aandeel. Ze worden gevolgd door de Turken (7500 verdachten) en de Antillianen (6600 verdachten).

Minister Donner van Justitie vindt de bevindingen ernstig genoeg om te zoeken naar nieuwe maatregelen die zijn gericht op specifieke probleemgroepen. Het bestaande Veiligheidsprogramma en het actieprogramma Jeugd bevatten al tal van maatregelen maar die richten zich meer op risicogroepen en individuele criminelen. Verder wil de minister samen met deskundigen en vertegenwoordigers van etnische minderheden zoeken naar oplossingen. Hij voerde al gesprekken hierover, onder meer met jongeren uit de Marokkaanse gemeenschap.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer