Fischer ondervraagd in visumschandaal
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, heeft maandag vragen beantwoord van een parlementaire commissie over het zogenoemde visumschandaal.
Vijf jaar geleden versoepelde Fischer een richtlijn over de verstrekking van visa aan Oost-Europeanen, waardoor mogelijk veel criminelen die betrokken waren bij prostitutienetwerken het land binnen konden komen.
Fischer is door de oppositie beschuldigd van grove nalatigheid en laks reageren op signalen dat de visa werden misbruikt, vooral door Oekraïense criminelen. De minister erkende tijdens zijn verhoor, dat live werd uitgezonden op de Duitse televisie, dat hij fouten heeft gemaakt, maar stelde tevens dat de oppositie een slaatje probeert te slaan uit de affaire. „Er zijn fouten gemaakt, maar ik heb niets te verbergen. De stelling dat de binnenlandse veiligheid in gevaar is gebracht en dat grote aantallen criminelen het land binnen zijn gekomen, is eenvoudig een propagandatheorie van de oppositie”, aldus Fischer. Het verhoor van de minister door de parlementaire onderzoekscommissie werd voorafgegaan door een ruim twee uur durende verklaring van Fischer.
Fischer zei dat er inderdaad fouten zijn gemaakt bij het aanpassen van de visumrichtlijn in 2000, maar dat er geen grote rampen zijn gebeurd. Volgens Fischer had een groot deel van de schade voorkomen kunnen worden als hij tijdig zou zijn geïnformeerd over mogelijk misbruik van Duitse visa. Volgens de minister heeft zijn eigen ambtelijke apparaat hem onvoldoende geïnformeerd, al zei hij zich niet te willen onttrekken aan de politieke verantwoordelijkheid rond de kwestie. Uit een opiniepeiling die vorige week werd uitgevoerd in opdracht van het weekblad Stern blijkt dat de steun voor Fischer sinds januari met 20 procent is gedaald.