Binnenland

„Kiezersbedrog door promotor grondwet”

Voorstanders van de Europese grondwet die durven te roepen dat de EU niet op weg is een Europese superstaat te worden of die stellen dat de constitutie deze ontwikkeling niet noemenswaardig stimuleert, maken zich schuldig aan kiezersbedrog.

Redactie politiek
26 April 2005 10:07Gewijzigd op 14 November 2020 02:29

Dat stelt drs. E. R. van de Haar, ex-bestuurslid van de Edmund Burke Stichting (EBS), in het boekje ”Samen zwak. Pleidooien tegen de Europese grondwet”. Deze dinsdagmorgen door de EBS gepresenteerde brochure omvat veertien bijdragen van mensen uit diverse politieke partijen, waaronder PvdA, VVD en ChristenUnie.

Het aantal bevoegdheden en taken dat de EU door de grondwet krijgt toebedeeld, is „veel te groot”, vindt Van de Haar. Zo mag de Unie zich onder meer bemoeien met de interne markt, met een deel van het sociaal beleid, met economische, sociale en territoriale samenhang, met landbouw en visserij, milieu, consumentenbescherming, vervoer en energie. De EU is daarnaast zijdelings betrokken bij industrie, cultuur, toerisme, onderwijs, jeugdbeleid, sport en beroepsopleidingen.

De grondwet verbetert de EU niet, concludeert Van de Haar. Goedkeuring van de constitutie zal het alleen maar moeilijker maken om het aantal taken van de Unie terug te dringen.

Het oud-bestuurslid verwacht verder dat de grondwet „tot in lengte der tijden wordt aangehaald ter legitimatie van zich alsmaar uitbreidend overheidsingrijpen.”

Docent Europese studies aan de Universiteit van Amsterdam dr. L. Marácz spitst zijn kritiek toe op de toetreding van Turkije tot de EU. Die is in strijd met de grondwet, meent hij, omdat Turkije geen Europees land is. De constitutie geeft Turkije „veel te veel invloed in het Europees Parlement, de Europese raad van regeringsleiders en de Raad van ministers.”

Verder laat de grondwet de status van de islam als staatsgodsdienst in Turkije ongemoeid en remt hij de emigratie van Turken naar het Westen niet.

Een dergelijke constitutie dient de belangen van EU-lidstaten en burgers niet, vindt Marácz. Zijn conclusie luidt daarom dat goedkeuring van de EU-grondwet „een onbezonnen daad is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer