Kerk & religie

Zorgen over wetvoorstellen Sri Lanka

Het is nog niet zeker of het parlement van Sri Lanka deze week zal stemmen over een nieuwe wet van de minister van Boeddhistische Zaken die bekering tot een andere godsdienst verbiedt. Tegen de verwachting in heeft de boeddhistische Jathika Hela Urumay partij (JHU) namelijk een eigen wetsvoorstel ingediend dat handelt over hetzelfde onderwerp.

Kerkredactie
26 April 2005 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 02:29

Dit meldt het persbureau Compass Direct. Het wetsvoorstel van de JHU is in augustus voorgelegd aan het hoogste Srilankaanse gerechtshof. Het hof bepaalde toen dat verschillende onderdelen van het wetsvoorstel niet in overeenstemming waren met de grondwet en gaf als advies het voorstel te wijzigen. Zonder deze wijzigingen zou het voorstel alleen aangenomen kunnen worden wanneer meer dan tweederde van de parlementariërs ermee instemt en de bevolking de wet door middel van een referendum goedkeurt.

Onverwachts legt de JHU opnieuw het ongewijzigde wetsvoorstel aan het parlement voor. Hiermee lijkt de boeddhistische partij de adviezen van het hoge gerechtshof in de wind te slaan.

Een woordvoerder van de Srilankaanse Nationale Christelijke Evangelische Alliantie (NCEASL) verwacht dat de regering nu zal besluiten de godsdienstwet van minister Ratnasiri Wickremanayake van Boeddhistische Zaken later ter bespreking voor te leggen aan het parlement en eerst het voorstel van de JHU in mei te behandelen in het parlement.

Mensenrechtenorganisaties spraken recent tijdens een VN-bijeenkomst over mensenrechten in Genève hun bezorgdheid uit over de situatie in Sri Lanka. Becket Fund, een Amerikaanse organisatie die godsdienstvrijheid promoot, meldde vorige maand dat de voorgestelde wetgeving de religieuze rechten van de Srilankanen ernstig aantast. Het recht om je eigen geloof te kiezen komt in geding.

Becket Fund meldt ook dat de nieuwe wetgeving de hulpverlening aan het door de tsunami getroffen land in gevaar kan brengen. Het is als de wet wordt aangenomen juridisch namelijk mogelijk dat hulpverleners die werken vanuit een religieuze overtuiging ervan worden beschuldigd vooral hulp te geven om tsunami-slachtoffers tot een ander geloof over te halen.

Een woordvoerder van de Srilankaanse regering vindt de aantijgingen van Becket Fund „belachelijk.” „Het is werkelijk ongerijmd dat Becket Fund suggereert dat gelovige hulpverleners die met een humanitaire operatie bezig zijn vanwege deze wetgeving in de cel komen.”

Ook de secretaris-generaal van de NCEASL, Godfrey Yogarajah, uitte in een speech bij de VN eerder deze maand zijn zorgen. Hij veroordeelde het toenemende geweld tegen christenen. Yogarajah is ervan overtuigd dat de antibekeringswetten zullen leiden tot meer intimidatie van kleinere religieuze groepen in Sri Lanka.

De NCEASL registreerde in twee jaar tijd meer dan 170 incidenten waarbij geweld werd gebruikt tegen christenen of christelijke organisaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer