Kerk & religie

Doodstraf dreigt voor Iraanse kerkleider

De Iraanse christen Hamid Pourmand hangt de doodstraf boven het hoofd. Dit meldt het Amerikaanse persbureau Compass Direct.

Kerkredactie
26 April 2005 08:25Gewijzigd op 14 November 2020 02:29
TEHERAN – De Iraanse christen Hamid Pourmand staat op dit moment terecht voor een shariagerechtshof in de Iraanse hoofdstad Teheran. Pourmand hangt de doodstraf boven het hoofd. Om hem onder druk te zetten is hem onder meer voorgelogen dat zijn vrouw en
TEHERAN – De Iraanse christen Hamid Pourmand staat op dit moment terecht voor een shariagerechtshof in de Iraanse hoofdstad Teheran. Pourmand hangt de doodstraf boven het hoofd. Om hem onder druk te zetten is hem onder meer voorgelogen dat zijn vrouw en

De afgelopen tien dagen stond Pourmand diverse malen terecht voor een shariagerechtshof in de Iraanse hoofdstad Teheran. De overheid zet hem zwaar onder druk om zijn geloof in Christus af te zweren. Tot nog toe heeft Pourmand daaraan niet toegegeven.

Als de rechtbank strikt de strenge islamitische wetgeving (sharia) volgt, is er maar één straf mogelijk: dood door ophanging.

De Iraanse autoriteiten proberen Pourmand vooral psychisch te breken. Na zijn arrestatie in september is hij vijf maanden geïsoleerd en in het donker opgesloten. Bewakers laten hem herhaaldelijk de executieruimtes en de galg zien. Ten minste één keer kreeg hij een briefje en een pen toegeschoven met de mededeling dat hij nog een laatste boodschap mocht opschrijven.

Ook is hem voorgelogen dat zijn vrouw en twee tienerzoons, Immanuel en David, zijn opgepakt en worden mishandeld vanwege Pourmands koppige houding.

Volgens Jenö Sebök, woordvoerder van stichting Open Doors, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen, was het te verwachten dat Pourmand zwaar onder druk gezet zou worden om zijn christelijke geloof af te zweren en weer moslim te worden. „Vanwege zijn hoge rang van kolonel in het leger wordt deze leider van de pinksterbeweging beschouwd als een voorbeeld voor de vele moslims die de laatste tijd christen zijn geworden of die overwegen dat te doen. Als ze erin slagen hem te breken, zullen veel pasbekeerde moslims zijn voorbeeld volgen, zo hopen de autoriteiten.”

Aan de andere kant, zegt Sebök, als ze hem daadwerkelijk executeren zullen de Iraniërs dat zien als een negatieve reclame voor de islam en een positieve reclame voor het christelijke geloof. „De autoriteiten weten heel goed dat het bloed der martelaren het zaad der kerk is.”

Sebök zegt met name te vrezen dat Pourmand hetzelfde lot ondergaat als Mehdi Dibaj in 1994. Die was ter dood veroordeeld wegens afval van de islam en proselitisme, maar werd op het laatste moment vrijgelaten. Een halfjaar later werd hij echter vermoord. „Nu kon de Iraanse overheid de handen in onschuld wassen, want de moordenaars werden nooit gepakt.”

Pourmand werd in september tegelijk met meer dan tachtig andere kerkleiders gearresteerd tijdens een pinksterconferentie. Hij is als enige niet vrijgelaten en werd onlangs veroordeeld tot een celstraf van drie jaar. Hij is volgens persbureau Compass Direct tegen zijn veroordeling in beroep gegaan bij het opperste gerechtshof.

Volgens de rechter had de voormalige legerkolonel zijn superieuren niet laten weten dat hij christen was. In de islamitische republiek Iran mogen christenen geen officiersfuncties in het leger vervullen.

De beschuldigingen afvalligheid en proselitisme worden behandeld door de islamitische rechtbank, die strengere straffen hanteert dan de militaire rechtbank. Pourmands vrouw en twee kinderen zijn uit hun huis gezet. Zijn opgebouwde pensioen is ingetrokken.

Open Doors begon eerder dit jaar een protestactie om de Iraanse overheid onder druk te zetten om Pourmand vrij te laten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer