Buitenland

Overleg over nieuwe Iraakse regering duurt voort

In Bagdad zijn maandag de onderhandelingen voortgezet die moeten leiden tot een nieuwe Iraakse regering. Zondag besloot de door sjiieten gedomineerde Iraakse Verenigde Alliantie van kandidaat-premier Ibrahim al-Jaafari tot de vorming van een kabinet zonder de Iraakse Lijst van interim-premier Ayad Allawi.

AP
25 April 2005 21:01Gewijzigd op 14 November 2020 02:29

De onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering duren al drie maanden. Belangrijkste struikelblok is de verdeling van de portefeuilles tussen sjiitische, soennitische en Koerdische vertegenwoordigers. Nu de partij van Allawi is uitgesloten van de verdere onderhandelingen zal de formatie soepeler verlopen, hopen woordvoerders van de Iraakse Verenigde Alliantie.

Een nieuw obstakel bij de onderhandelingen is volgens Alliantiewoordvoerder Jawad al-Maliki de eis van soennitische parlementsleden dat enkele soennieten in de regering worden opgenomen die afkomstig zijn uit de inmiddels opgeheven en verboden Baathpartij van Saddam Hussein.

Van vele kanten wordt druk uitgeoefend op de onderhandelaars om knopen door te hakken en een nieuwe regering te benoemen, zodat een einde komt aan het bestuurlijke vacuüm waarin het land zich bevindt en zodat de vele problemen waar het mee te kampen heeft kunnen worden aangepakt.

De New York Times meldt maandag dat Washington zich inmiddels ook in de kwestie gemengd heeft en dat het de sjiitische en Koerdische onderhandelaars heeft aangespoord snel tot een akkoord te komen. De Verenigde Staten hebben hun hoop op de nieuwe regering gevestigd om een einde te maken aan de politiek-bestuurlijke chaos in het land en verwachten dat de nieuwe regering het soennitische verzet harder zal aanpakken.

Het verzet deed maandag twee aanvallen op de olie-industrie in Noord-Irak. Bij Kirkuk werden oliepompen in brand gestoken en elders werd een bewaakt konvooi van olievrachtwagens aangevallen. Bij gevechten tussen de aanvallers en de politie raakten twee agenten gewond. Drie van de aanvallers werden gearresteerd.

In Bagdad ontploften maandag drie bommen die waren verstopt langs wegen. Bij een van de aanslagen kwam een Amerikaanse militair om. Twee Amerikaanse militairen raakten gewond, net als twee Iraakse burgers, meldde de politie. Al-Qaida in Irak eiste op een website de verantwoordelijkheid voor de drie aanslagen op.

Twee Iraakse burgers raakten gewond in Ramadi bij een zelfmoordaanslag met een auto in Ramadi. In een Amerikaans militair ziekenhuis stierf een 20-jarige man, die twee weken geleden gewond raakte bij gevechten met coalitietroepen.

Het dodental van twee aanslagen die zondag werden gepleegd, een in het centrum van Bagdad en een tweede in Saddams thuishaven Tikrit, liep maandag op tot zeker 29. Al-Qaida in Irak claimde op een website de verantwoordelijkheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer