Binnenland

Verdonk: Meer openheid na moord Van Gogh

Uit de „weerzinwekkende" moord op cineast Theo van Gogh begin november vorig jaar komt volgens minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) ook iets goeds voort. Allochtonen en autochtonen in Nederland praten volgens haar sindsdien openlijk en met meer begrip over elkaars problemen.

ANP
25 April 2005 12:47Gewijzigd op 14 November 2020 02:28

Dat zei Verdonk maandag tijdens een debatbijeenkomst met studenten in de Haagse Hogeschool. Ze noemde openheid een voorwaarde in de samenleving. Ook is het volgens haar belangrijk dat de verschillende bevolkingsgroepen hun eigenheid vasthouden in het besef dat ze samen verantwoordelijk zijn. „Als we naar elkaar luisteren en samenwerken, ben ik overtuigd van een goede afloop", zei ze over de toekomst van de multiculturele samenleving.

De VVD–minister bekritiseerde de „halfslachtige oplossingen" van voorgaande kabinetten en de manier waarop die volgens haar pronkten met het multiculturele paradijs. „We zijn van elkaar vervreemd", constateerde Verdonk. Het nieuwe inburgeringsstelsel breekt volgens haar met de „vrijblijvendheid". Onderdeel daarvan is een verplicht examen. Wie dat niet haalt, krijgt geen permanente verblijfsstatus.

Oud–minister van Binnenlandse Zaken Dijkstal (VVD), die ook aan het debat deelnam, verwierp de kritiek van Verdonk. Hij zei dat hij nog nooit iemand heeft ontmoet die heeft gepronkt met het multiculturele paradijs. Ook is hij er niet van overtuigd dat het huidige kabinet mensen tot elkaar brengt. Dijkstal, die onder het (paarse) kabinet–Kok (1994–1998) minister was, denkt juist dat het beleid de diverse groepen uit elkaar drijft.

De Turkse landelijk hoofdinspecteur voor diversiteit bij de politie in Apeldoorn, M. Müjde, gaf de vooral allochtone studenten diverse tips om aan de arbeidsmarkt te kunnen deelnemen. „Je Nederlands moet goed zijn", zei ze. Ook adviseerde Müjde de studenten een Nederlandse coach te zoeken, die hen met raad en daad terzijde kan staan. Verder is het nuttig vrijwilligerswerk te doen, aldus Müjde, die destijds de eerste Turkse vrouwelijke hoofdinspecteur van politie was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer