Allochtone jeugd vaker in de fout
Onder allochtone jongeren komt veel meer criminaliteit voor dan onder de autochtone jeugd. Vooral Joegoslavische en Marokkaanse jongeren komen verhoudingsgewijs vaak met de politie in aanraking.
Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksinstituut WODC van het ministerie van Justitie. De belangrijkste conclusies uit het rapport werden zaterdag door RTL Nieuws naar buiten gebracht. Onderzocht zijn de gegevens uit 2002.
In de leeftijdsgroep van 12 tot 17 jaar blijkt dat Joegoslaven ruim vier keer vaker strafbare feiten begaan dan autochtonen. Voor Marokkanen in deze leeftijdsgroep is dat 3,5 keer zo vaak en voor Antillianen is het ruim twee keer vaker. In de groep tussen de 18 en de 24 jaar scoren Marokkaanse jongeren nog hoger. Zij begaan dan 4 tot 4,5 keer zoveel strafbare feiten als hun leeftijdsgenoten.
Niet eerder is de criminaliteit onder allochtonen zo grondig onderzocht. In de politiesystemen wordt alleen de nationaliteit van een verdachte geregistreerd. Allochtone jongeren die hier zijn geboren en de Nederlandse nationaliteit bezitten, komen in de politieregisters voor als Nederlanders. Daarom kan uit de politiecijfers weinig worden afgeleid ten aanzien van de tweede en de derde generatie allochtonen.
Er was een afzonderlijk onderzoek nodig van het WODC om hierover meer zekerheid te krijgen. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van minister Donner van Justitie. Cijfers over de herkomst van de gevangenisbevolking wezen al veel langer op bovenmatige criminaliteit onder allochtone jongeren. In een reactie zei minister Donner dat de uitkomsten van het WODC-onderzoek hem schokten maar dat hij ook weer niet werd verrast. Hij denkt er sterk aan het onderzoek periodiek te laten uitvoeren zodat trends zichtbaar kunnen worden.
De komende tijd bereidt Donner nieuwe maatregelen voor om de criminaliteit onder allochtonen aan te pakken. Vooral de groep Marokkanen staat sterk in de belangstelling, omdat zij ook nog eens hoog scoren als veelplegers.
LPF-kamerlid Eerdmans vindt dat de politie aan de algemene gegevens van verdachten het geboorteland van de ouders moet toevoegen. Dan is geen afzonderlijk onderzoek meer nodig. Donner gaf al eerder aan dat hij hier niet voor voelt. Volgens hem komt dit gegeven vanzelf uit het opsporingsonderzoek naar voren als dit relevant is.
Eerdmans sloeg onlangs alarm naar aanleiding van een reeks verontrustende berichten over doorgeslagen allochtone jongeren in Utrecht. In die stad bleken allochtone jongeren de ruiten van een lijkwagen kapotgeslagen te hebben toen medewerkers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht het lichaam van een oude vrouw wilden ophalen.
Een ander bericht betrof allochtone jongeren die hulpdiensten hinderden terwijl die het leven van een 39-jarige man probeerden te redden.
Verder bleken relschoppende allochtone jongeren zich zo zeer in Hoog Catharijne te misdragen dat ze massaal het winkelcentrum moesten worden uitgedreven.