Opinie

China ontwricht mondiale textielsector

De import van goedkoop textiel uit China vormt een bedreiging voor kledingproducenten in de Europese Unie. Drs. B. Belder

25 April 2005 08:24Gewijzigd op 14 November 2020 02:28
„De gevolgen voor de textielindustrie in de Europese Unie, maar ook in landen rond de Middellandse Zee en kleinere textielproduceren de landen in Azië, zijn enorm.” Foto EPA
„De gevolgen voor de textielindustrie in de Europese Unie, maar ook in landen rond de Middellandse Zee en kleinere textielproduceren de landen in Azië, zijn enorm.” Foto EPA

en drs. D. J. Diepenbroek zijn voor beperkende maatregelen. Op 19 april 2005 organiseerden de commissies internationale handel en industrie van het Europees Parlement een hoorzitting over de toekomst van de textiel- en kledingindustrie. Deze sector bevindt zich zowel binnen als buiten de Europese Unie in zwaar weer, nadat op 1 januari het multivezelakkoord afliep. Hiermee is een einde gekomen aan de regulering van de textielmarkt.

In 1974 is dit multivezelakkoord gesloten en kregen 47 lagelonenlanden quota voor de export van textielproducten toegekend. Dit quotasysteem creëerde een vaste afzet, maar beperkte tegelijkertijd de exportmogelijkheden van deze landen. Nu dit akkoord verlopen is, kunnen zij onbeperkt textielproducten uitvoeren.

Prijsval
De gevolgen voor de textielindustrie in de Europese Unie, maar ook in landen rond de Middellandse Zee en kleinere textielproducerende landen in Azië, zijn enorm. De textielexport van China nam in de eerste maanden van dit jaar een enorme vlucht in combinatie met een drastische prijsval. De brancheorganisatie voor Europese textielproducenten Euratex heeft berekend dat de import van bijvoorbeeld herenpantalons met 900 procent steeg, terwijl de prijzen met 73 procent zijn gedaald. Euratex heeft daarom tijdens de hoorzitting de Europese Commissie aangespoord duidelijke maatregelen te treffen.

De woordvoerder van de Europese Commissie verzekerde het EP de problemen van de Europese textielindustrie te onderkennen. China heeft het perspectief om binnen vijf jaar ruim 50 procent van de wereldexport voor zijn rekening te nemen. Op verwijten van europarlementariërs dat de Europese Commissie te laks is, antwoordde hij dat eurocommissaris Mandelson op basis van statistisch materiaal van het eerste kwartaal zijn beleid zal uitzetten.

De eurofractie ChristenUnie-SGP is van mening dat de Europese Commissie te laat in actie is gekomen. Iedere dag immers worden textielondernemingen in voornamelijk het midden- en kleinbedrijf in hun voortbestaan bedreigd. En dat terwijl er 2,5 miljoen mensen in de Europese textielsector werken.

Het Franse europarlementslid Saïfi benadrukte in haar bijdrage over de toekomst van de Europese textielsector het belang van een betere toegang tot derde markten en wees op de gevaren van destabilisering van de textielmarkt. Diverse parlementsleden maakten van deze gelegenheid gebruik om de Chinese autoriteiten op te roepen deze gevaren te onderkennen en passende maatregelen te nemen.

Importheffing
Vooralsnog zien de Chinese autoriteiten geen reden tot maatregelen. Ministerieel adviseur handelszaken Liu benadrukte tijdens de hoorzitting in Brussel dat China op sommige producten een eigen exportheffing legt. Bovendien zijn mondiale ontwikkeling en integratie van de textielindustrie in het belang van alle landen.

Hij ging er daarbij gemakshalve aan voorbij dat alleen al in een land als Bangladesh 1 miljoen banen in de textielindustrie op de tocht staan en dat ruim 30 procent van de totale export van landen als Marokko en Tunesië uit textielproducten bestaat.

De ChristenUnie-SGP roept de Europese Commissie er dan ook toe op om de ruimte tot het nemen van maatregelen binnen het raamwerk van de WTO volledig te benutten en via een vrijwaringsclausule alsnog een importheffing in te stellen. Dat is Europa verplicht aan de vele ondernemingen in de Unie en aan de armste textielproducerende landen.

voetnoot (u17(De auteurs zijn respectievelijk europarlementariër voor de ChristenUnie-SGP en beleidsmedewerker internationale handel bij deze fractie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer