Afscheid Terpstra levert taxi op voor Sri Lanka
Voorzitter Doekle Terpstra van vakcentrale CNV heeft zaterdag tijdens zijn afscheidsreceptie in Doorn een koninklijke onderscheiding gekregen. Hij werd benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. De bijeenkomst leverde tevens een taxi op voor Sri Lanka.
Per 1 mei gaat Terpstra aan de slag in zijn nieuwe functie als voorzitter van de HBO-raad. Hij was 25 jaar vakbondswerker.
De scheidend voorzitter van het Christelijk Nationaal Vakverbond kreeg tijdens de bijeenkomst in conferentiecentrum Zonheuvel als afscheidscadeau een bedrag van bijna 4000 euro overhandigd. Dat geld was ingezameld onder de gasten.
Terpstra had al aangekondigd dat hij het geld niet in eigen zak steekt, maar dat het naar een goed doel gaat. Dat is de taxichauffeur die vorig jaar Terpstra en zijn gezin rondreed tijdens een vakantie in Sri Lanka. Deze man verloor zijn taxi tijdens de tsunami op tweede kerstdag. Van Terpstra’s 4000 euro kan de taxichauffeur een nieuw voertuig aanschaffen.
Terpstra beschouwt de manifestatie van vorig najaar op het Museumplein in Amsterdam als het meest ontroerende moment uit zijn voorzittersperiode. „Alles waar ik in mijn 25 jaar vakbondswerk voor heb gestreden, kwam terug in die demonstratie. We willen geen samenleving van zelfredzaamheid en individualisering, dat wilde ik uitstralen. Maar hoe breng je dat over? Ik had bedacht de mensen te vragen elkaar de hand te geven en zo te laten zien dat we staan voor een ander type samenleving. Toen ik daar op het podium stond en de mensen gehoor gaven aan mijn oproep om elkaar een hand te geven en deze in de lucht te steken, liepen de rillingen over mijn rug. Het was 25 jaar vakbondswerk in dertig seconden”, aldus Terpstra op de website van het CNV.
Terpstra kreeg de onderscheiding van premier Balkenende.
J. Westerbeek neemt tot augustus de honneurs waar als voorzitter van het CNV. Eind mei presenteert het algemeen bestuur van de CNV haar opvolger of opvolgster.
Een reeks politieke prominenten woonde de afscheidsreceptie van Terpstra bij. Naast Balkenende en minister van Financiën Zalm (VVD) was ook CDA-minister De Geus, in het najaar nog de belangrijkste tegenstander van de vakbeweging, van de partij.
Opmerkelijk, aangezien Terpstra op de CNV-website nog een keer hard uithaalt naar onder anderen De Geus. „Ik heb er moeite mee dat mensen als minister De Geus en oud-premier Kok afstappen van de principes waar zij bij de vakbeweging zo nadrukkelijk voor stonden. Bij Kok is dat bijvoorbeeld de grenzeloze groei van de topinkomens; hij laat het gebeuren en doet er zelfs stevig aan mee, terwijl dit absoluut niet in lijn is met wat hij als bondsvoorman zou hebben verkondigd.”
Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat Terpstra nog een keer minister wordt met hetzelfde takenpakket als De Geus. „Ik heb geleerd dat je na je vakbondstijd geen minister moet worden van Sociale Zaken. Omdat je tekent voor een regeerakkoord, moet je vuile handen kunnen maken. Als minister van Sociale Zaken betekent dit al snel dat je op gespannen voet komt te staan met je principes uit het verleden. Hoe kun je je oude strijdmakkers nog in de ogen kijken? Als je minister wordt, moet je eerst bekijken of je achter het regeerakkoord kunt staan.
Toch is het -en dan citeer ik Wim Kok- een duivels dilemma. Zelf hoop ik dat ik de kunst zal blijven verstaan om authentiek en dicht bij mijzelf te blijven.”