Binnenland

Melkert: Artikel 23 niet afschaffen

PvdA-lijsttrekker Melkert voelt niets voor de suggestie van minister Van Boxtel van Grotesteden- en Integratiebeleid om artikel 23 van de Grondwet over de vrijheid van onderwijs af te schaffen. „In de Nederlandse situatie is dit artikel een goed instrument.”

Redactie politiek
3 May 2002 11:37Gewijzigd op 13 November 2020 23:33

Melkert zei dat donderdag in Amersfoort na afloop van een PvdA-verkiezingsbijeenkomst. Van Boxtel kwam enkele weken geleden met het idee het bijzonder onderwijs af te schaffen. Volgens de nummer twee op de D66-kandidatenlijst is gescheiden onderwijs op basis van religie slecht voor de integratie van allochtonen in de Nederlandse samenleving.

Melkert is het daar niet mee eens. „Ik vermag niet in te zien hoe je de kwaliteit van het onderwijs verbetert door artikel 23 af te schaffen. Het is een verkeerde oplossing voor een overigens reëel probleem.” Het enige wat Melkert zou willen bijschaven aan artikel 23 is de mogelijkheden voor het stichten van samenwerkingsscholen -waarin openbaar en bijzonder onderwijs op basis van vrijwilligheid samengaan- ruimer te maken.

De PvdA-leider vindt dat de overheid moet inzetten op de kwaliteit van de scholen. Melkert zette donderdag in Amersfoort uiteen hoe de overheid in de komende jaren haar dienstverlening aan de burgers op het gebied van veiligheid en gezondheidszorg kan verbeteren. Vooral het aantal regels dat de overheid heeft gesteld, moet verminderen. Ook in het onderwijs is een andere aanpak nodig.

Als voorbeeld noemde Melkert „de succesformule” van het Hervormd Lyceum in Amsterdam-West. Op die school is 80 procent van de leerlingen van allochtone afkomst. Het motto van de school is dat geen kind zonder diploma de deur uitgaat. Door intensieve leerlingbegeleiding, ouderbezoek en een preventieprogramma voor drop-outs heeft deze school een laag uitvalpercentage en een hoog slagingspercentage. „Dat evenaart het landelijk gemiddelde en overtreft dat van de grote steden.”

De PvdA’er heeft zijn conclusie getrokken: „Het gaat niet om de scheiding tussen witte en zwarte scholen. Het gaat om de kwaliteit van het onderwijs. Het gaat om de kwaliteit van de leerkrachten.” Het afschaffen van artikel 23 van de Grondwet past daar niet in, zo zei de PvdA’er na afloop van de bijeenkomst.

Wat er wel moet gebeuren, is een drastische vermindering van het aantal regels waarmee scholen te maken hebben. Daardoor krijgen ze hun handen vrij om te werken aan kwaliteit.

Nu Melkert zich zo expliciet heeft uitgesproken voor handhaving van het grondwetsartikel over de vrijheid van onderwijs, wijzen alle grote partijen de ideeën van D66 op dit punt af. CDA en VVD lieten direct weten dat ze er niets voor voelen. Ook Fortuyn, die bij de verkiezingen waarschijnlijk veel zetels in de Kamer zal behalen, wil het artikel niet afschaffen, zo verklaarde hij eerder deze week in deze krant. Van de kleinere partijen wijzen ChristenUnie en SGP het D66-idee zonder meer af. Alleen SP en GroenLinks zijn bereid met de democraten verder na te denken over afschaffing van het bijzonder onderwijs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer