MKB meldt levering oudere pacemakers
Leveranciers van medische hulpmiddelen als pacemakers, kunstarmen en speciale schoenen kunnen patiënten niet het beste of het nieuwste product aanbieden.
Zorgverzekeraars drukken de vergoeding die zij hiervoor willen betalen, aldus ondernemersorganisatie MKB-Nederland.
„De leverancier zit zo klem dat hij de klant niet meer kan voorleggen wat er op de markt te koop is”, stelt L. de Putter, secretaris gezondheidszorg bij MKB-Nederland. De organisatie heeft het rapport ”Kwaliteitsbeleid hulpmiddelen” donderdag overhandigd aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid.
De organisatie van Nederlandse pacemakerbedrijven, FHI, stelt dat MKB-Nederland in het rapport een voorbeeld beschrijft van verouderde pacemakers in het buitenland. Bij deze organisatie is niets bekend over verouderde of inferieure pacemakers in ons land. Wel herkent de FHI zich in het beeld van beperkte financiële middelen in de zorgsector.
Sinds 2001 bepalen de zorgverzekeraars in belangrijke mate de gang van zaken rond de verstrekking van de hulpmiddelen. Sinds deze deregulering is de kwaliteit flink achteruitgegaan, vindt MKB-Nederland.
„Niet de cliënt met de functiebeperking staat langer centraal, maar de uitgavenbeheersing van de zorgverzekeraar”, schrijft de organisatie in een brandbrief aan de minister. „De verzekeraar stuurt daarom aan op een standaardproduct bij de leverancier, terwijl hulpmiddelenverstrekking per definitie maatwerk moet zijn.” De vrijheid die een cliënt heeft om een zorgverzekeraar te kiezen, blijkt in de praktijk beperkt, aldus MKB-Nederland, „omdat mensen met handicaps geweigerd kunnen worden door een andere verzekeraar.”
De PvdA heeft minister Hoogervorst om opheldering gevraagd. De partij wil weten of de boodschap van MKB-Nederland klopt en wat hij kan doen om te zorgen dat mensen wel de hulpmiddelen krijgen die ze nodig hebben.
Zorgverzekeraars Nederland, de koepel van de ziektekostenverzekeraars, doet het rapport af als tendentieus en onzinnig. „Het is onjuist en schadelijk voor de branche”, aldus een woordvoerder. „Er zijn vastgestelde eisen waaraan hulpmiddelen moeten voldoen. Daar houden zorgverzekeraars zich aan.”
MKB zegt te willen voorkomen dat Nederland dezelfde kant opgaat als Duitsland. Daar krijgen patiënten soms tien jaar oude pacemakers uit China omdat die aanzienlijk goedkoper zijn dan de eigentijdse modellen. Klanten kunnen beter krijgen, maar daar hangt een prijskaartje aan dat de verzekeraar niet wil betalen.
Zowel het Rijk als de zorgverzekeraars moeten volgens De Putter maatregelen nemen. De overheid moet ervoor zorgen dat leveranciers verkoopcombinaties mogen aangaan. Zo kunnen zij in de ogen van MKB een vuist maken tegen de verzekeraars.