Buitenland

Japan dringt aan op overleg met China

Japan wil tijdens de conferentie van Aziatische en Afrikaanse landen die vrijdag in Jakarta begint, topoverleg voeren met China over de ontstane diplomatieke crisis tussen de landen. Zowel de Chinese president Hu Jintao als de Japanse premier Junichiro Koizumi woont de conferentie bij.

Buitenlandredactie
22 April 2005 09:24Gewijzigd op 14 November 2020 02:28

Japan hoopt dat een ontmoeting tussen de twee leiders de crisis met China zal verzachten. Ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan heeft opgeroepen tot overleg. De Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Nobutaka Machimura, zei vol vertrouwen te zijn dat het tijdens de conferentie tot een ontmoeting tussen de bewindslieden komt. China zegt het Japanse verzoek nog in beraad te hebben.

De Japanse premier Junichiro Koizumi zou vrijdag in een toespraak excuses aanbieden voor het lijden dat de Japanse agressie in de jaren ’30 en ’40 heeft veroorzaakt in Aziatische landen.

„In het verleden heeft Japan, door koloniale overheersing en agressie, de volken van veel landen, in het bijzonder die in Azië, zeer veel schade en leed berokkend”, aldus de tekst van Koizumi’s rede. Volgens de premier ziet Japan de historische feiten „openlijk en met nederigheid” onder ogen en voelt het nog altijd „diep berouw.”

De crisis tussen Japan en China dreigde de conferentie van tientallen Afrikaanse en Aziatische landen te overschaduwen. De conferentie duurt drie dagen en wordt gehouden ter ere van het ontstaan van de beweging van ongebonden landen, een halve eeuw geleden. De ongebonden landen probeerden tijdens de Koude Oorlog neutraal te blijven.

Japan en China zijn de afgelopen weken verwikkeld in een diplomatieke rel naar aanleiding van een geschiedenisboek waarin Japan zijn eigen oorlogsverleden zou verdoezelen. De zaak leidde tot felle protesten in verscheidene Chinese steden, waarbij ook Japanse eigendommen werden vernield.

China is ook niet te spreken over de Japanse ambities om een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad te bemachtigen. Beide landen ruziën ook over olie- en gasreserves in de Oost-Chinese Zee. Japan gaf vorige week een aantal bedrijven toestemming voor boringen in het betwiste gebied.

De Japanse krant Yomiuri Shimbun meldde vrijdag dat Tokio bereid is met China te praten over gezamenlijke exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen in de Oost-Chinese Zee. Het dagblad beriep zich op bronnen bij de Japanse regering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer