Onderzoeker bevestigt acties van Laskar Jihad op Papoea
De radicale moslimbeweging Laskar Jihad staat volgens de Indonesische Papoea-deskundige M. S. Widjojo klaar om ook op het eiland Papoea onlusten te veroorzaken.
Laskar Jihad wordt verantwoordelijk gehouden voor het oplaaien van het geweld zondag op de Molukken, toen veertien mensen de dood vonden bij een aanval op het christelijke dorp Soya.
De sociaal-wetenschappelijk onderzoeker Widjojo, die momenteel in Leiden verblijft, heeft van 1992 tot vorig jaar in het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea gewerkt. Hij publiceert regelmatig in het toonaangevende Indonesische weekblad Tempo over de problemen op het opstandige eiland.
Widjojo zegt dat Laskar Jihad in de plaatsen Sorong en Fakfak al kantoren heeft geopend. Van verschillende bronnen op het eiland heeft hij vernomen dat de moslimbeweging er momenteel enkele honderden mannen een gevechtstraining geeft. „Ik denk dat zodra de voorstanders van de onafhankelijkheid van Papoea weer hun vlag zullen hijsen, de moslimstrijders in actie zullen komen.”
De aanval op het christelijke dorp Soya op Ambon vond ook plaats enkele dagen nadat aanhangers van de afscheidingsbeweging RMS hun vlag hadden laten wapperen. Volgens de wetenschapper is Laskar Jihad een instrument van het Indonesische leger, dat wil voorkomen dat Papoea zich afscheidt van Indonesië. „De militairen hebben grote belangen in de legale en ook illegale houthandel en willen de inkomsten daaruit niet kwijt. Bovendien verdienen zij nu ook goed aan de beveiliging van buitenlandse bedrijven”, aldus de wetenschapper.
De militairen zouden, na de moord op de Papoea-leider Theys Eluay in november, echter zelf geen vuile handen meer willen maken. Zij gebruiken daarom Laskar Jihad, en ook de nationalistische militie Merah-Putih, voor het scheppen van politieke instabiliteit op Papoea. De Indonesische autoriteiten hebben al drie lagere officieren van het elitekorps Kopassus vastgezet op verdenking van moord op Theys Eluay. Een officiële onderzoekscommissie van de Indonesische overheid stelde vast dat nog drie andere militairen erbij betrokken zouden zijn. De commissie slaagde er echter niet in de opdrachtgevers van de moord te achterhalen.
Volgens Widjojo zal dat ook nooit gebeuren. Volgens hem heeft de regering van Megawati de onderzoekscommissie alleen maar ingesteld om de ware toedracht van de moord op Eluay te verhullen. Widjojo zegt dat de leider een gevaarlijk dubbelspel speelde. Hij werkte samen met militairen, die hem lieten delen in de opbrengsten van de houthandel. Om zijn aanhang onder de bevolking tevreden te stellen, bepleitte hij ook regelmatig de onafhankelijkheid van het eiland. Daarin is hij waarschijnlijk in de ogen van de militairen te ver gegaan, aldus Widjojo.