Buitenland

Europarlement eist strengere regels stranden

Het Europees Parlement (EP) eist strengere regels voor de kwaliteit van het zwemwater aan Europese stranden. Zo zou de kans dat een zwemmer een ziekte oploopt moeten dalen tot hooguit 5 procent. Momenteel loopt nog gemiddeld 12 procent van alle zwemmers in zee het risico op ziekte door vervuild water.

ANP
21 April 2005 15:16Gewijzigd op 14 November 2020 02:28

Een ruime meerderheid van de milieucommissie van het EP steunde donderdag een voorstel van VVD–europarlementariër Maaten om het risico te beperken tot 5 procent. Daarvoor zijn echter grote investeringen nodig, vooral in waterzuiveringsinstallaties in Nederland en Groot–Brittannië. De Britse conservatieven in de milieucommissie wezen het voorstel van Maaten daarom ook van de hand.

Het EP is op dit terrein volledig medebevoegd en moet met de Europese milieuministers nu tot een vergelijk zien te komen. Vanwege de hoge kosten willen de milieuministers het gemiddelde risico hooguit laten dalen van 12 tot 11 procent. Het voltallige EP dient volgende maand te stemmen over een eindvoorstel. Maaten hoopt dat het voor die tijd via intensieve onderhandelingen met de milieuministers en huidig EU–voorzitter Luxemburg tot een vergelijk kan komen.

Donderdag was er ook steun voor een oud plan van Maaten om sneller en beter duidelijkheid te verschaffen aan zwemmers over de kwaliteit van zeewater. Nu geldt nog een regeling uit 1976 waarbij blauwe vlaggen aangeven dat het water het voorgaande jaar voldeed aan alle milieu– en gezondheidseisen. Maaten wil een systeem waarbij een badgast weet hoe de situatie op dat moment is, op grond van veel recenter testresultaten. Ook dient die informatie beschikbaar te zijn via internet.

Eerder stelde de VVD’er al voor om ’smileys’ of lachebekjes op bordjes te laten aangeven of het water in orde is of niet. Inmiddels is hij daarvan afgestapt. Hij laat het over aan de Europese Commissie om een goede regeling uit te werken. „Dat is een onderdeel van de regeling die zij beter uit kunnen werken”, zei Maaten donderdag. „Als er maar een goed systeem van informatievoorziening komt, waarbij op elk moment op een strand te zien is hoe de kwaliteit van het water is op grond van de meest recente test. Daarvoor is meer nodig dan informatie via internet. De meeste zwemmers nemen hun laptop namelijk niet mee naar het strand”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer