Binnenland

Steun voor ingrepen in WAO en WW

De aanscherping van de WAO-keuringen die het kabinet heeft doorgevoerd, kan rekenen op een breed draagvlak van de bevolking. Ruim driekwart vindt de scherpere keuringen precies goed of nog te soepel.

ANP
21 April 2005 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 02:28

Daarnaast noemt 60 procent van de bevolking de huidige druk om uit de WW te komen te laag. De uitkeringen voor WAO’ers en WW’ers moeten echter niet lager worden, vindt een meerderheid.Dat blijkt uit een onderzoek onder 150.000 Nederlanders dat is uitgevoerd op initiatief van adviesbureau McKinsey. Het eerste exemplaar is donderdag overhandigd aan premier Balkenende. Uit het onderzoek komt naar voren dat een meerderheid van de bevolking zich weliswaar gelukkig voelt, maar dat 86 procent zich zorgen maakt over de toekomst. Er is weinig vertrouwen in de overheid en in het beleid van dit kabinet.

Nederlanders maken zich met name zorgen over de veiligheid en criminaliteit, de kosten van levensonderhoud, de integratie van allochtonen en de sociale zekerheid. Meer dan driekwart verwacht dat de welvaart de komende 25 jaar minder zal groeien dan in de afgelopen decennia.

Een ruime meerderheid kiest voor ’kwaliteit van het bestaan’ boven materieel succes en voor een ’solidaire samenleving’ boven materialisme. Anderzijds acht een meerderheid grotere inkomensverschillen en een verlies aan Nederlandse identiteit aanvaardbaar om de welvaart te verhogen.

Ruim 80 procent van de beroepsbevolking is bereid meer uren per week te gaan werken als daarmee de AOW-uitkering kan worden gegarandeerd. Dat heeft de voorkeur boven tot op hogere leeftijd werken of minder AOW.

Hoewel slechts 13 procent van de ondervraagden het beleid van zijn kabinet steunt, is Balkenende toch blij met de uitkomsten van het onderzoek, die deels overeenkomen met rapporten van onder meer het Sociaal en Cultureel Planbureau. De brede bereidheid om meer uren te werken noemde hij „opvallend”. Heel tevreden toonde de premier zich dat 70 procent van de ondervraagden kiest voor een intensieve internationale samenwerking. Hij noemde dat „ongelofelijk belangrijk” met het oog op het komende referendum over de Europese grondwet.

De kloof tussen bevolking en overheid die het onderzoek blijkt, duidt volgens Balkenende op een „vertrouwensparadox”. „Men vertrouwt de overheid niet, maar verwacht wel heel veel van haar”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer