Topman Essent: Contract is contract
Topman M. Boersma van Essent, in opspraak geraakt vanwege zijn forse inkomensverhoging, ziet geen enkele noodzaak om een gebaar te maken en een deel van zijn salaris in te leveren. Dat bleek woensdag tijdens een gesprek tussen Boersma en de vakbonden.
De provincies Noord–Brabant, Limburg en Overijssel, die samen een belang van 65 procent in Essent vertegenwoordigen, vinden dat Boersma en collega–bestuurder L. van Halderen van Nuon vrijwillig moeten afzien van hun hoge bonussen. Een dergelijke suggestie werd eerder ook al gedaan door CDA–minister De Geus (Sociale Zaken).
Voorzitter Boersma van de raad van bestuur van Essent gaf woensdag tegenover de vakbondsbestuurders aan dat hij hier niets voor voelt. „Contract is contract", aldus Boersma. Hij zei op het hoofdkantoor van Essent in Arnhem dat de discussie beter kan worden gevoerd met de raad van commissarissen en de aandeelhouders van Essent.
„Twee jaar geleden heeft de raad van commissarissen gevraagd of de heer Boersma voorzitter wilde worden van de raad van bestuur", licht een woordvoerder van Essent toe. „Hij kreeg een contract aangeboden en is aan de slag gegaan. Het zou vreemd zijn om nu op die afspraken terug te komen."
Donderdag heeft de jaarvergadering van Essent plaats in Den Bosch. Dan moet blijken hoe hard de aandeelhouders het spel spelen richting de topman van Essent.
Nuon–topman Van Halderen laat via een woordvoerster weten dat het aan de aandeelhoudersvergadering is om zijn salaris te bespreken. Komende maandag staat de jaarvergadering van Nuon gepland. Donderdag houdt Essent zijn jaarvergadering.
Het gesprek met Boersma verliep voor bestuurder J. Grobben van Abvakabo FNV onbevredigend. „Deze mensen zijn absoluut ongevoelig voor brede maatschappelijke argumenten", constateerde Grobben. Bestuurder T. Quist van CNV Publieke Zaak kritiseerde vooral de aandeelhouders van de energiebedrijven en de politici. „Zij huilen krokodillentranen", vindt de vakbondsbestuurder. „Met name het CDA en minister De Geus hebben er een mooi nummer van gemaakt. De politici hebben de boel eerst zelf geprivatiseerd en nu klagen ze over hoge salarissen, waar ze zelf bij hebben gezeten toen ze werden vastgesteld."
De vakbonden stellen dat de commotie over de inkomens van de topmannen in de energiebranche gevolgen zal hebben voor de onderhandelingen over een nieuwe CAO. Die beginnen maandag en de vakbonden verwachten dat de werkgevers helemaal geen loonsverhoging willen bieden. Quist: „Het personeel pikt dit niet."