Fors minder gedeeltelijk arbeidsongeschikten
Het aantal mensen dat in de nieuwe WAO recht krijgt op een uitkering wegens gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, is veel lager dan eerder gedacht. Uitkeringsinstantie UWV stelt haar schattingen over het aantal uitkeringen fors naar beneden bij.
Per 1 januari volgend jaar wil het kabinet de WAO vervangen door een nieuw stelsel. Mensen die gedeeltelijk nog kunnen werken, krijgen daarin een aanvulling op het loon dat zij nog kunnen verdienen, de zogeheten WGA (Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten).
Eerder ging het UWV, de uitvoerder van de WAO, ervan uit dat jaarlijks ongeveer 21.000 werknemers in aanmerking zouden komen voor de WGA. In haar nieuwste ramingen gaat de instantie echter uit van 13.000 tot 14.000 WGA’ers, zei directeur Arbeidsgeschiktheid H. Ouwehand van de uitkeringsinstantie woensdag. Het aantal mensen dat volledig wordt afgekeurd en in de nieuwe WAO (ofwel IVA) beland, schat het UWV op 19.000.
Het UWV stelt haar ramingen voor de WGA onder ander bij doordat de nieuwe keuringscriteria voor langdurig zieken strenger uitpakken dan eerder gedacht.
Zo meldde de uitkeringsinstantie begin maart dat ongeveer de helft van de WAO’ers die een herkeuring volgens de nieuwe eisen hebben ondergaan, gedeeltelijk of geheel is goedgekeurd. In zijn schattingen ging het UWV er nog van uit dat ongeveer een kwart van de WAO’ers zijn uitkering (gedeeltelijk) zou verliezen. De nieuwe keuringseisen gelden sinds vorig najaar.
Volgens Ouwehand verlaagt het UWV zijn ramingen voor het aantal gedeeltelijk arbeidsongeschikten niet alleen wegens de strengere keuringscriteria waaraan zij moeten voldoen. De Wet verbetering poortwachter, die werknemers en werkgevers verplicht hun uiterste best te doen om ziek personeel aan de slag te houden, blijkt namelijk beter te werken dan eerder gedacht. Werknemers bij wie dat lukt, hoeven dus geen uitkering voor arbeidsongeschiktheid aan te vragen.
De vakcentrales FNV en CNV maken zich zorgen over de nieuwe, strenge keuringen. Zij vrezen dat zieke werknemers naast inkomensondersteuning zullen grijpen. „De criteria zijn erg scherp", aldus vice–voorzitter J. Westerbeek van het CNV. Beleidsmedewerker sociale zekerheid E. Tasma van de FNV noemt de verlaagde ramingen van het UWV „vrij dramatisch. Het pakt erg radicaal uit."