Gods trouw in de provincies
Titel:
”Gebed voor de provincie”
Auteur: drs. P. J. Vergunst (red.)
Uitgeverij: Gereformeerde Bond, Apeldoorn, 2005
ISBN 90 808220 2 7
Pagina’s: 55
Prijs: € 2,50. Op initiatief van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond verscheen de brochure ”Gebed voor de provincie”. Het is een bundeling van twaalf artikelen die aanvankelijk in het officiële orgaan van de Gereformeerde Bond, de Waarheidsvriend, zijn gepubliceerd. In die artikelen geven enkele auteurs aan welke vreugdevolle en welke zorgwekkende ontwikkelingen zich in de verschillende provincies voltrekken wat het kerkelijk leven betreft.
In veel gevallen zijn de auteurs van ”Gebed voor de provincie” predikanten die één of meer gemeenten in een bepaalde provincie hebben gediend. Rode draad die door heel het boekje heen loopt is de zorg over de diep ingrijpende secularisatie die aan geen enkele provincie voorbijgaat. Daarnaast wordt voortdurend gewezen op Gods trouw, waardoor nog steeds gemeenten gevonden worden waar het Woord zuiver wordt uitgedragen en de sacramenten zuiver worden bediend.
Zeer instructief vond ik het hoofdstukje over Zuid-Holland van ds. L. J. Geluk. Ds. Geluk diende niet minder dan drie gemeenten in deze provincie: Dirksland, Hoornaar en Rotterdam. Met grote kennis van zaken trekt hij enige lijnen die het huidige kerkelijke leven in Zuid-Holland hebben bepaald. Hij noemt enkele historische feiten die in verband staan met drie belangrijke steden in deze provincie: Dordrecht (met de oudste stadsrechten), Leiden (met de eerste universiteit in de noordelijke Nederlanden) en Delft (waar de Vader des Vaderlands in 1580 zijn intrek nam en vier jaar later werd vermoord).
Vervolgens besteedt ds. Geluk aandacht aan Rotterdam; hij noemt enkele plekken waar vooraanstaande filosofen en theologen hebben gewoond. En wijst ten slotte op het bruisende leven in Zuid-Holland. Deze provincie is het dichtstbevolkt, telt verschillende handelscentra en heeft twee universiteiten en een hogeschool. Hij besluit met een oproep tot gebed voor deze provincie. Opdat mensen die bij de Schrift leven daarbij worden bewaard en anderen worden ingewonnen voor Gods Koninkrijk. Een artikel van een hoog gehalte.
Uitermate boeiend is ook de bijdrage van ds. W. Arkeraats uit Werkendam. Hij geeft eerst een beschrijving van de Noord-Brabantse volksaard. Vervolgens laat hij zien dat de erfenis van de Reformatie en de Nadere Reformatie in deze provincie minder goed is bewaard dan op de Veluwe en in de Alblasserwaard. Door de Afscheiding en de Doleantie zijn ook vele belijders van de waarheid der Schrift aan de vaderlandse kerk onttrokken. Toch: Er bleven hervormde dienaren van het Woord die met zegen in deze provincie hebben gearbeid. Gods kerkvergaderend werk is ook in deze provincie doorgegaan. Ds. Arkeraats besluit zijn bijdrage met de bede uit Habakuk: „Uw werk, o Heere, behoud dat in het leven in het midden der jaren; maak het bekend in het midden der jaren; in de toorn gedenk des ontfermens.”
Ten slotte wil ik aandacht besteden aan het artikel van evangelist C. A. van den Bogaart. Hij schrijft over Limburg. Grote bewogenheid met mensen die verloren dreigen te gaan kenmerkt zijn bijdrage. Hij laat zien dat in deze van ouds rooms-katholieke provincie de nood in pastoraal opzicht zeer groot is. Er zijn simpelweg geen geestelijken meer die mensen met pastorale problemen begeleiden.
Met dankbaarheid wijst hij op het evangelisatiewerk dat in Bunde/Meerssen en Horst mag worden verricht. Daar komen zondag aan zondag mensen samen die honger hebben naar het levende Woord. Helaas moet hij ook constateren dat plaatselijke gemeenten het evangelisatiewerk in Bunde frustreren. De pogingen bijvoorbeeld om als rechtzinnige stroming te integreren in plaatselijke gemeenten wordt tegengewerkt.
In 1996 namelijk heeft de Hervormde Synode besloten dat alleen ambtelijke arbeid mag worden verricht door predikanten uit de toenmalige Nederlandse Hervormde Kerk met instemming van de plaatselijke gemeenten. In 1997 is het evangelisatiewerk van Bunde zelfs verboden. Dat tekent de worsteling van de gereformeerde belijders in wat vanouds de kerk der vaderen was. Ons gebed mag wel zijn: „Heere, ontfermt U Zich over de kerk in Nederland.”
Al met al: een nuttig boekje voor ieder die belangstelling heeft voor het kerkelijk leven in deze tijd!