Nederlandse eieren worden duur
Als de Nederlandse overheid strengere eisen gaat stellen aan de huisvesting van legkippen dan de Europese Unie voorschrijft, worden Nederlandse eieren flink duurder.
De Nederlandse eiproductenindustrie zal haar eieren in andere landen gaan kopen of de industrie verplaatsen naar landen met minder strenge regels. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Landbouw-Economisch Instituut (LEI) in Den Haag heeft uitgevoerd voor het ministerie van Landbouw.
De Nederlandse eiproductenindustrie breekt en pasteuriseert eieren, die door de voedingsmiddelenindustrie worden gebruikt in pasta’s, sauzen en gebak. Hiervoor worden voornamelijk legbatterijeieren gebruikt.
Vanaf 2012 is de legbatterij in de landen van de Europese Unie verboden. De prijs van Nederlandse eiproducten zal daardoor na dat jaar zo’n 13 procent hoger zijn dan nu. Eieren uit de Verenigde Staten zijn nu al veel goedkoper dan Europese. Na 2012 wordt het prijsverschil alleen maar groter, schrijft het LEI.
Als Nederland strengere dierwelzijnsmaatregelen neemt dan de rest van de EU, komt de kostprijs van Nederlandse eiproducten nog eens 7 procent boven die van de EU te liggen. De voedingsmiddelenindustrie verwacht nauwelijks toename van de vraag naar duurdere diervriendelijke eiproducten. Daarom zal ze haar grondstoffen in het buitenland gaan inkopen, of de hele productie naar het buitenland verplaatsen.