Binnenland

Kans op darmkanker stijgt met 10 procent

De kans om darmkanker te krijgen is tussen 1989 en 2002 in Nederland met ongeveer 10 procent gestegen. Ook prostaat-, borst-, en huidkanker komen steeds meer voor. Daarnaast stijgt het aantal gevallen van longkanker bij vrouwen snel, bij mannen is juist sprake van een daling.

Wetenschapsredactie
20 April 2005 10:23Gewijzigd op 14 November 2020 02:27

Dit blijkt uit de recentste cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie, die deze week zijn gepubliceerd door de Vereniging van Integrale Kankercentra.

In 2002 kregen in totaal 9600 mensen darmkanker, 5000 mannen en 4600 vrouwen. Het risico te overlijden aan darmkanker is door betere medische behandelingen licht gedaald, tussen 1989 en 2002 met ongeveer 10 procent. In 2002 overleden 4400 mensen ten gevolge van darmkanker.

In totaal werden in 2002 ruim 72.000 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld. Bij mannen en vrouwen samen was borstkanker de meest voorkomende kwaadaardige tumor (11.700 gevallen), gevolgd door darmkanker (9600), longkanker (9000) en prostaatkanker (7300).

Bij darmkanker kan er sprake zijn van dikkedarmkanker en van kanker in de endeldarm, het laatste deel van de darm. Endeldarmkanker vormt ongeveer eenderde van het totaalaantal gevallen en komt relatief vaak bij mannen voor.

De daling van de sterfte bij een toename van het aantal nieuwe gevallen van darmkanker wijst op een verbetering van de overlevingskansen, aldus de integrale kankercentra. Veel chirurgen hebben halverwege de jaren negentig een nieuwe operatietechniek aangeleerd voor de verwijdering van endeldarmkanker. Ze halen meer omringend weefsel en lymfeklieren weg dan voorheen gebruikelijk was.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Kankerregistratie is de stijging van het aantal gevallen van darmkanker te verklaren door een aantal factoren: mensen kunnen genetisch vatbaar zijn voor darmkanker, de leef- en eetgewoonten zijn veranderd en de diagnostiek is verbeterd. Hierdoor kunnen artsen de ziekte sneller opsporen.

Verkeerde voeding speelt een rol bij het ontstaan van dikkedarmkanker. Van rood vlees en vleeswaren is in diverse onderzoeken aangetoond dat ze het risico op dikkedarmkanker verhogen. Hetzelfde geldt voor de inname van te veel calorieën. Omega-3-vetzuren uit vette vis verlagen het risico, evenals calcium uit melkproducten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer