Bemiddeling aandelenlease nadert einde
De bemiddelingspoging in de aandelenlease-affaire moet voor de zomer duidelijk maken of het slepende conflict tot een einde gebracht kan worden. Die verwachting sprak minister Zalm van Financiën dinsdagavond uit tijdens een debat in de Tweede Kamer.
„Er is geen garantie op succes”, benadrukte de bewindsman. Oud-president van de Europese Centrale Bank Duisenberg voert momenteel als bemiddelaar gesprekken met onder meer aanbieder Dexia en belangengroeperingen van gedupeerde beleggers.
Bij het conflict draait het om beleggingen met geleend geld. Veel consumenten kochten in de hoogtijdagen van de beurs met geleend geld aandelen. Na de koersval kwamen ze in de problemen. De gedupeerden voelen zich misleid en eisen hun geld terug. Het gaat om bijna 100.000 klanten die samen voor tientallen miljoenen euro’s schulden hebben bij Dexia.
Een eerdere bemiddelingspoging van de voormalige Nationale Ombudsman Oosting strandde in 2004. In vergelijking met die poging zijn de stappen van Duisenberg meer in nevelen gehuld. Zalm wilde dinsdagavond slechts kwijt dat de oud-banktopman „heen en weer pendelt” tussen partijen, voornamelijk Dexia en de stichting Leaseverlies, die de meeste gedupeerden vertegenwoordigt.
„Zijn doel is voor een breed gedragen groep een breed gedragen oplossing te vinden”, aldus Zalm. De Kamer drong vooral aan op het snel verschaffen van duidelijkheid voor gedupeerden die al jaren, vaak via rechtszaken, strijden voor hun geld.
De problemen van beleggingen met geleend geld hebben overigens ook Fortis een collectieve rechtszaak opgeleverd. Een groep consumenten eist een schadevergoeding van de bankverzekeraar voor de schulden die zij hebben overgehouden aan aandelenlease.
De Vereniging Consument & Geldzaken heeft het Nederlands-Belgische concern dinsdag gedagvaard. Volgens juridisch adviseur A. Weenink van de consumentenorganisatie hebben ongeveer 1000 beleggers zich aangesloten bij de procedure. „De ervaring leert dat uiteindelijk 20 tot 25 procent van de gedupeerden zich aanmeldt voor een collectieve procedure”, aldus Weenink.
Een woordvoerder van de bankverzekeraar kon dinsdag niet reageren op de zaak omdat Fortis de dagvaarding nog moet ontvangen. Het is de eerste collectieve rechtszaak tegen Fortis. Dexia en Aegon hebben al procedures van groepen klanten tegen zich lopen.
Adviseur Weenink van de vereniging stelt dat hij via de media van de nieuwe bemiddelingspoging van Duisenberg moest vernemen. Bij de vorige bemiddelingspoging van ombudsman Oosting hield de vereniging haar kruit wel droog, aldus Weenink.
Fortis heeft vanaf 1996 tien soorten producten met aandelenlease verkocht. In eerste instantie konden beleggers zich verzekeren tegen de gevolgen van koersdalingen, later werd deze verzekering een vast onderdeel van de beleggingen. Consument & Geldzaken ageert tegen zes producten met geleend geld die Fortis aanbood.