Aandeelhouders voeren druk bij Essent en Nuon op
In aanloop naar de aandeelhoudersvergaderingen deze en komende week is de druk op de top van energiebedrijven Essent en Nuon verder opgevoerd. De provincies Noord–Brabant, Limburg en Overijssel, die samen een belang van 65 procent in Essent vertegenwoordigen, eisen dat de bijeenkomst donderdag openbaar is. Ze verlangen bovendien volstrekte duidelijkheid over de inkomens van de bestuursleden.
De Brabantse gedeputeerde O. Hoes dreigde dinsdag namens de drie provincies met een vertrek als aandeelhouder als de vergadering niet opnbaar is. De aandeelhouders van Essent zijn volgens Hoes nooit gekend in de hoge beloningen voor de bestuursleden.
Voorzitter M. Boersma van de raad van bestuur van Essent kreeg vorig jaar 821.00 euro, inclusief een bonus van twee ton. Naar eigen zeggen kunnen de provincies niets doen aan de bestaande vaste onderdelen van de contracten van de top van Essent. Er zijn wel mogelijkheden om greep te krijgen op de hoogte van de bonus.
„We willen betrokken worden bij de criteria die daarbij worden gehanteerd. En in de toekomst willen we voor nieuwe bestuursleden bonussen afspreken van maximaal 20 procent. Een bonus is een bonus en geen dubbel salaris", verklaarde Hoes een dag nadat minister De Geus (Sociale Zaken) met de provincies en gemeenten een scherpere beoordeling van de beloning van topbestuurders bij (semi–)publieke organisaties was overeengekomen.
De drie provincies vinden eigenlijk dat de bestuursleden vrijwillig moeten afzien van hun hoge bonussen, een suggestie die de minister ook al deed. Ze willen voortaan jaarlijks betrokken worden bij het vaststellen van de criteria op basis waarvan de bonussen worden bepaald. „Daarij moet de klanttevredenheid een grote rol spelen", aldus Hoes.
Gedeputeerde Staten van Noord–Holland stelde dinsdag ook moeite te hebben met de vage criteria voor het toekennen van bonussen bij het andere omstreden energiebedrijf Nuon. Noord–Holland kondigde aan daar vragen over te stellen in de aandeelhoudersvergadering, komende maandag.
Provinciale en Gedeputeerde Staten van grootaandeelhouder Gelderland lieten zich eerder al afwijzend uit over het inkomen van Nuon–topman Van Halderen, die vorig jaar inclusief bonussen 815.195 euro verdiende. Ter voorbereiding op de aandeelhoudersvergadering op maandag komt de provinciale commissie Algemene Zaken woensdag speciaal bijeen.