Eigen opleiding NGK start wellicht in 2006
Zoals het er nu naar uitziet, zal de commissie opleiding predikanten (COP) van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) nog deze zomer haar voorstellen voor een nieuwe eigen predikantsopleiding naar de plaatselijke kerken kunnen sturen.
Als dat lukt, zo schrijft de commissie in het NGK-orgaan Opbouw van deze week, zal er wellicht in november een extra Landelijke Vergadering (generale synode; red.) gehouden worden om over de voorstellen een beslissing te nemen. De eigen opleiding zou dan op 1 januari kunnen starten.
De NGK besloten in juni vorig jaar een eigen predikantsopleiding te starten, die „aanleunt” tegen de Theologische Universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Apeldoorn (TUA). „Maak een deelopleiding waarin het eigene van de Nederlands Gereformeerde Kerken goed tot zijn recht komt en die samen met het programma van de Theologische Universiteit van Apeldoorn een goed geheel vormt”, omschrijft commissielid C. J. Bos uit Wageningen de opdracht die de commissie kreeg.
Tot nu toe volgen aankomende predikanten in de NGK hun opleiding aan verschillende instellingen in Nederland, waarbij alleen de eigen Theologische Studie Begeleiding (TSB) verplicht is. De nieuwe opleiding zal een deelopleiding zijn die 20 procent van de totale opleiding beslaat. Het overige deel wordt verzorgd door de docenten van de TUA.
„In goed overleg kan zo een aantrekkelijke opleiding ontstaan”, aldus Bos, „waarin onze aanstaande predikanten een degelijke voorbereiding ontvangen op het dienen van de kerken in het ambt van dienaar van het Woord.”
In Opbouw neemt de commissie de lezers de komende weken mee „op werkbezoek, want er moet nog heel wat worden uitgewerkt.”
Ook de afstemming van het programma met het onderwijsprogramma van de TUA gaat „stapsgewijs en de plannen moeten dan ook nog in het curatorium van de TUA worden besproken.”
Ds. L. W. G. Blokhuis, voorzitter van het bestuur van de stichting Nederlands Gereformeerd Seminarie, kon maandag nog niet zeggen hoe het verder zal gaan met het Nederlands Gereformeerd Seminarie (NGS), vanouds hét opleidingsinstituut van de NGK. Het NGS heeft zich steeds verzet tegen haar opheffing. „Eind mei zullen we weer vergaderen”, aldus ds. Blokhuis. „Pas daarna kan ik er dus meer over zeggen.”