Sharon stelt ontruiming Gazastrook uit
De Israëlische premier Ariel Sharon heeft besloten de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook drie weken uit te stellen. In een gesprek met journalisten op een treinreis maandagavond zei Sharon dat de terugtrekking zo soepel mogelijk moet verlopen en daarom niet gelijk mag vallen met de religieuze rouwperiode voorafgaand aan de vastendag Tisha B’av deze zomer.
De ontruiming stond gepland voor eind juli, maar wordt verschoven naar medio augustus en zal vier weken duren. Sharon volgt met de verschuiving het advies op van de functionaris die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het plan, Yonatan Bassi. Deze had Sharon aangeraden te wachten tot de drie weken durende, traditionele rouwperiode voor de verwoesting van de joodse tempels is afgelopen. Dat betekenen uitstel tot na 14 augustus.
Volgens de media heeft Bassi er zondag tijdens een kabinetsvergadering op gewezen dat het verboden is te verhuizen tijdens de rouwperiode die vooraf gaat aan de vastendag Tisha B’av. Vrome joden gaan in die weken ook niet trouwen, mannen scheren zich niet en velen eten alleen melkproducten.
Kolonistenleider Pinchas Wallerstein zei dat Sharon al maanden geleden te horen heeft gekregen dat het door hem gekozen tijdstip problematisch was omdat in de Gazastrook vooral streng religieuze joden wonen. Hij zelf zei Tisha B’av als datum niet zo gek te vinden. „Als je uit bent op de verwoesting van het land Israël is het misschien wel gepast om het te doen op een dag die om verwoesting bekend is." Voor zijn organisatie is de datum niet van belang, zei Wallerstein. „Ons doel is de terugtrekking te voorkomen."
Vice–premier Shimon Peres en minister Matan Vilnai, beiden van de seculiere Arbeidspartij, verwonderden zich over de timing van Sharons bekendmaking over het uitstel. „Ik ben verrast dat hij het zo laat bekendmaakt", zei Peres. „Iedereen weet toch wanneer deze rouwperiode valt." Vilnai zei tegenstander te zijn van uitstel. „Ieder uitstel brengt nieuwe problemen met zich mee. Het is mogelijk om het in korte tijd af te ronden zodat het allemaal achter de rug is", zei hij.
Hoewel uitstel het verzet van de kolonisten kan doen groeien, wint de regering er tijd mee om de terugtrekking beter voor te bereiden. Mede omdat het parlement pas eind maart definitief goedkeuring verleende aan het plan, loopt de voorbereiding achterop. Zo moet nog een begin worden gemaakt met de bouw van tijdelijke huisvesting voor de kolonisten en hebben die nog lang niet allemaal te kennen gegeven waar zij heen willen. Ook moeten het leger en de politie nog beginnen te oefenen voor de operatie, waarbij misschien duizenden kolonisten tegen hun wil zullen moeten worden verwijderd. Zondag kwamen het leger, de politie en de veiligheidsdienst Shin Bet voor het eerst bijeen om een computersimulatie te bekijken van een „worst case scenario" – een operatie die gepaard gaat met geweld van zowel kolonisten als radicale Palestijnen.
De uitbreiding van Israëlische nederzettingen die niet aan de Palestijnen worden overgedragen gaat intussen door, ondanks een recent verzoek van de Amerikaanse president George Bush daar mee op te houden. De regering opende maandag de inschrijving voor offertes voor de bouw van vijftig huizen in Elkana, een nederzetting bij de grens tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever. Een woordvoerder zei dat de infrastructuur al gereed is en dat over twee á drie maanden kan worden begonnen met de bouw van de huizen.