NS overweegt voorlopig Ajax–supporters te weigeren
De Nederlandse Spoorwegen spelen met het idee om voorlopig geen Ajax–supporters meer te vervoeren. Het spoorbedrijf kan besluiten na de zware vernielingen die Ajax–hooligans zondag aanrichtten in twee dubbeldekstreinen, een aantal uitwedstrijden geen Ajacieden te vervoeren.
De NS–leiding is nog in overleg met een aantal partijen zoals het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) over zo’n vergaande maatregel, die nog nooit eerder is toegepast. Er is nog niets besloten, liet een woordvoerder maandag weten. De spoorwegen spraken in april 2002 met de KNVB en gemeenten een regeling af om te stoppen met het vervoer van voetbalsupporters die zich blijven misdragen. De club van voetbalfans die zich misdragen, krijgt dan een gele kaart of waarschuwing. Bij een tweede ’overtreding’ volgt een rode kaart of reisboycot. „Dit weekeinde zijn de overtredingen zo zwaar dat een rode kaart kan worden gegeven", zei de woordvoerder.
De NS hebben volgens voorlopige schattingen „een paar tonnen tot mogelijk 1 miljoen euro schade” opgelopen, die de NS op grond van een regeling willen verhalen op de betrokken twee clubs, Ajax én Feyenoord, aldus de woordvoerder. Er zijn kosten gemaakt voor het inzetten van bussen doordat treinen tussen Rotterdam en Utrecht en Rotterdam en Dordrecht uitvielen. Daarbij komt de materiële schade plus nog schadeclaims van reizigers, waaronder veel studenten, die getroffen werden door oponthoud. Reizigersvereniging Rover doet een beroep op de „geld–terug–bij–vertragingsregeling”, maar eist daar bovenop voor elke gedupeerde 20 euro omdat hun zondag is verpest.
Een NS–medewerker die inspectie had gedaan, meldde maandag de aangetroffen schade: „De ruiten liggen volledig eruit, met sponningen en al, stoelen en banken ontbreken, de bevestigingen van de deuren zijn weg en allerlei kastjes. Er is duidelijk grof geweld gebruikt”. De treinen zijn naar een NS–werkplaats in Leidschendam versleept voor de noodzakelijke reparaties.
Spoorbeheerder ProRail heeft ook schade, bijvoorbeeld aan relaiskasten voor de bediening van seinen, wissels en overwegen, die zondag al dan niet provisorisch is gerepareerd. Onduidelijk is hoe hoog het schadebedrag is en op wie dat eventueel verhaald wordt, aldus een woordvoerder.