Binnenland

Ooijpolder en Rijnstrangen geen noodoverloop

De Ooijpolder bij Nijmegen en Rijnstrangen bij Arnhem worden niet aangewezen als noodoverloopgebied om overtollig rivierwater op te vangen. Dat meldde staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat vrijdag na afloop van de ministerraad.

ANP
15 April 2005 17:10Gewijzigd op 14 November 2020 02:27

De noodoverloopgebieden langs de Nederlandse rivieren zijn nodig om mogelijke overstromingen in de toekomst te voorkomen. De Ooijpolder, Rijnstrangen en de Beersche Overlaat in Noord–Brabant stonden sinds eind vorig jaar hiervoor op de nominatie. De regio, waterschappen en wetenschappers zagen de plannen niet zitten. Ook de Tweede Kamer reageerde afhoudend.

Uit onderzoek blijkt nu dat de reserveringen „niet rendabel" zijn, aldus Verkeer en Waterstaat. De Ooijpolder is definitief van de baan. Rijnstrangen is aangewezen als zogenoemd ’retentiegebied’ dat Schultz achter de hand houdt voor het geval dat nodig mocht zijn. Maar ook als het blank wordt gezet, zal de schade beperkt blijven, omdat het water niet zo hoog komt te staan. De Beersche Overlaat blijft op de lijst staan, maar een definitief besluit valt pas begin 2006.

Het kabinet omarmde verder Schultz’ voorstel om 2,2 miljard euro te investeren in rivierverruimende maatregelen, die uiterlijk 2015 moeten zijn uitgevoerd. Eind maart werd ze het daar over eens met de meest betrokken provincies, die aanvankelijk een wensenlijstje voor hoogwaterbescherming van 2,6 miljard hadden ingediend. Het gaat bijvoorbeeld om dijkverleggingen langs de Waal, zoals Veur–Lent bij Nijmegen en Buitenpolder het Munniekenland bij Gorinchem.

Met het pakket maatregelen breekt Nederland volgens de staatssecretaris met een traditie, waarin de rivieren door landwinning steeds meer werden opgesloten. Nu krijgen ze ruimte terug. Hoog en droog in de Euromast in Rotterdam benadrukte Schultz vrijdag dat die extra ruimte noodzakelijk is. „Want anders neemt het water die ruimte zelf".

De maatregelen moeten resulteren in een verlaging van de waterstand met 30 centimeter. Naar schatting staan „honderd tot 150" huizen en enkele tientallen bedrijven in de gebieden die op de schop gaan.

Vijf maatregelen zijn aangewezen als ’koploperproject’. Die worden versneld opgepakt, wat volgens Schultz een tijdwinst van ongeveer anderhalf jaar zal opleveren. Het gaat om de ontpoldering van de Overdiepse polder en de Noordwaard, de dijkverlegging Westenholte en de uiterwaardvergravingen Scheller en Oldeneler Buitenwaarden bij Zwolle.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer