Economie

Zalm roept VS op financiën te hervormen

De Verenigde Staten moeten hun eigen financieel-economische bonen doppen. Een goed Europees beleid zal het Amerikaanse probleem met de betalingsbalans niet oplossen.

ANP
15 April 2005 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 02:27

Dat heeft minister Zalm (Financiën) donderdag gezegd aan de vooravond van het voorjaarsoverleg van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank in Washington. Een gezonde economie en een sterke groei in Europa zullen een tekort op de Amerikaanse lopende rekening niet opheffen, zei de minister.

„De VS moeten de besparingen opvoeren, zowel bij de overheid als in de particuliere sector. Ik denk dat de Amerikaanse regering wel inziet dat het tekort niet wordt opgelost als je je schuld elk jaar met 0,5 procent van het bruto binnenlands product opvoert”, zei de bewindsman.

Als de VS in het buitenland blijven lenen, kunnen de economische verhoudingen in de wereld steeds ernstiger worden verstoord. „De VS dreigen daarmee hun soevereiniteit te verspelen. De buitenlandse banken die de Amerikaanse schulden financieren, gaan hun beleid op een gegeven moment heroverwegen. De markt gaat dan in de euro of de yen beleggen. Er zullen hogere risicopremies worden gevraagd en dat heeft gevolgen voor de kapitaalrente”, zei Zalm. De minister vindt dat Azië de wisselkoersen niet zo sterk aan de dollar moet koppelen.

Lof had Zalm voor de inspanningen van de VS in de strijd tegen het terrorisme. Wel zou het land beter zicht moeten krijgen op de financiële transacties naar met name Mexico. Duizenden Mexicaanse emigranten maken geld over naar familie in Mexico, hetgeen terugvloeit in de economie, „maar die weg is ook uitermate geschikt voor terroristen.”

Op het gebied van vermindering van de schuldenlast van de ontwikkelingslanden zal Nederland de komende dagen sterk pleiten voor een aantal maatregelen waarmee kleine, praktische stappen kunnen worden gezet, zoals de huidige belegging in goud omzetten in rentedragende beleggingen. Het ideaal dat alle rijke landen minstens 0,7 procent van hun nationale inkomen besteden aan ontwikkelingshulp, lijkt vooralsnog onhaalbaar. Minister Zalm: „Er zijn maar vijf landen die die belofte hebben waargemaakt: Noorwegen, Zweden, Denemarken, Luxemburg en Nederland.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer