Opinie

De paus is dood, leve de antichrist?

Dankzij de overweldigende aandacht van de media zal het niemand ontgaan zijn dat paus Johannes Paulus II de laatste adem heeft uitgeblazen. Ook zal iedereen weten dat maandag de kardinalen in conclaaf gaan, totdat een nieuwe paus gekozen is.

15 April 2005 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 02:27
<Center> Dr. W. J. op \'t Hof. </center>
<Center> Dr. W. J. op \'t Hof. </center>

De (oude) paus is dood, leve de (nieuwe) paus. De vraag waar het in dit verband om draait, is: Wat is de paus? Is hij louter het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk, of is hij als zodanig meer, en wel de antichrist?

Naar ik vrees is de laatste gedachte voor jongeren een tamelijk onbekende mening, waar ze weinig of niets mee kunnen. Alleen voor jongeren? Als ik de situatie in onze gezindte goed inschat, weten de oudere generaties nog wel dat dit inzicht vroeger werd verkondigd, maar leeft het bij velen van henzelf niet.

Historisch is dat verklaarbaar. Enerzijds brokkelde de invloed van de paus in ons eigen land met de tijd zienderogen af. Anderzijds stelde de opkomst van bedreigende machten nieuwe kandidaten voor de antichrist. Eerst het communisme. Met de val van dit stelsel -althans in Europa- viel deze kandidaat af. Vervolgens de islam. Als de allernieuwste kandidaat zou men China kunnen beschouwen.

Macht
Er wordt wel eens gezegd: Het eind openbaart het begin. De Nederlandse media waren in de ban van het ziekteverloop en de begrafenis van de paus. Dit is heel verwonderlijk, want over het algemeen zijn de media in ons land zo paars als wat. Aan het einde van het leven van Johannes Paulus II waren ze zo rooms als de paus. Blijkbaar is zijn invloed in ons land achter de schermen veel groter dan wij ooit gedacht hebben.

Zij voor wie deze conclusie te ver gaat, kunnen er in elk geval niet onderuit toe te geven dat de Nederlandse aandacht een gevolg is van het feit dat in ons land meer gewicht aan het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk wordt toegekend dan wij als gereformeerde gezindte gedacht hadden. Dit mag ons wel ernstig aan het denken zetten.

Wie de zaak internationaal beziet, heeft nog veel meer reden om niets te geloven van het inboeten van het gezag en de invloed van de paus. Nooit eerder kreeg een begrafenis van een paus zo veel aandacht. Zo’n 200 vorstenhuizen en regeringsleiders waren bij de uitvaart van Johannes Paulus II aanwezig. Uit alles blijkt dat prof. dr. W. Balke alle gelijk van de wereld had toen hij recentelijk zei dat het gezag van de paus de laatste honderd jaar, vooral met behulp van de massamedia, niet afgenomen, maar integendeel juist enorm toegenomen is!

Antichrist
De reformatoren, de Engelse en de Nederlandse oudvaders hebben de paus gezien als de antichrist. Nu hoeft dat voor ons op zichzelf niet normatief te zijn. Maar zij hebben daarvoor sterke, bijbelse argumenten aangevoerd. Die hebben nog niets aan kracht verloren. Ik verwijs daarvoor naar het schrijven van L. M. P. Scholten op de opiniepagina van deze krant vorige week vrijdag.

Hoe komt het dat het inzicht dat de paus de antichrist is bij ons weggezakt is? Omdat wij praktisch zijn gaan redeneren en daarbij niet verder hebben gekeken dan onze neus lang is. Wij geloofden dat het pausdom zijn langste tijd gehad had. Wie alles rond het overlijden en de begrafenis van de paus serieus neemt, moet erkennen dat de werkelijkheid echter heel anders is dan wij gedacht hebben. De paus is dood, maar de antichrist is springlevend!

Consequenties
Er is alle reden om vast te houden aan wat de vaderen ons overgeleverd hebben, namelijk dat het instituut van het pausdom de antichrist is. Dit heeft dan wel gevolgen voor onze opstelling ten aanzien van het pausdom. Wij moeten de paus duchten en zo min mogelijk aandacht aan hem schenken.

Het volgende voorval kwam dan ook onthutsend bij mij over. Op de zondagavond nadat de paus was overleden, werd er naar de Nederhemertse pastorie getelefoneerd. Omdat ik zelf nog in de consistoriekamer verbleef, nam mijn vrouw de telefoon op. In plaats van een gevreesd ernstig bericht klonk de vraag van een journalist van een christelijke krant of ik wilde reageren op het overlijden van de paus. Toen mijn vrouw antwoordde dat ik dat op zondag niet zou doen, reageerde hij verbaasd. Hij was immers zelf ook niet gewend om op zondag arbeid te verrichten, maar het overlijden van de paus was zo belangrijk dat er nu een uitzondering moest worden gemaakt… Mij dunkt, zo moet het dus niet.

Van harte sluit ik mij aan bij wat uit de mond van evangelist C. A. van den Boogaart, mede namens zijn gemeenteleden in het Limburgse Bunde, in deze krant opgetekend werd: „Voor ons is het onverteerbaar dat de protestantse media zo positief over de paus spreken.” Toegepast op de politiek: Wie positief over de eenwording van Europa (met een roomse meerderheid) denkt, negeert een bijbels, historisch en nog steeds actueel gegeven.

De auteur is predikant van de hersteld hervormde gemeente te Nederhemert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer