Buitenland

EU-grensbewaking vestigt zich in Polen

Het hoofdkantoor van de nieuwe dienst voor grensbewaking van de Europese Unie wordt gevestigd in de Poolse hoofdstad Warschau. Dat hebben de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU donderdag unaniem besloten op een top in Luxemburg.

Buitenlandredactie
15 April 2005 09:12Gewijzigd op 14 November 2020 02:27

Nu de plaats van vestiging is vastgelegd kan worden begonnen met het selecteren van een directeur voor de dienst, die vooral de toestroom van illegale migranten naar Europa moet indammen. De dienst gaat per 1 mei aan het werk.

Polen is gekozen als gastland voor de grensbewakingsdienst omdat het een van de langste stukken buitengrens van de Europese Unie heeft en de Poolse grenswacht hoog in aanzien staat bij andere EU-landen, aldus de Poolse onderminister van Binnenlandse Zaken, Pawel Dakowski donderdag.

De nieuwe dienst moet ervoor zorgen dat er aan alle Europese buitengrenzen gelijke controles worden uitgevoerd. Daarnaast moet de dienst migratiepatronen in kaart brengen, een gelijkwaardige training ontwikkelen voor alle Europese grenswachten en experts inzetten in crisisgebieden. De plannen om een Europees contingent grenstroepen te vormen zijn voorlopig echter van de baan.

De Europese ministers hebben donderdag ook een principeakkoord gesloten over de uitwisseling van gegevens van criminelen tussen lidstaten. Op grond van het akkoord zullen regels worden opgesteld volgens welke een EU-land kan verzoeken om toegang tot dossiers van criminelen uit andere EU-landen. De ministers zijn het nog niet eens geworden over het opzetten van een Europese databank met gegevens van alle veroordeelde EU-burgers.

Volgens Frieden gaat de EU proberen het systeem uit te breiden dat Duitsland, België, Frankrijk en Spanje onlangs hebben opgezet voor de uitwisseling van gegevens over de Franse seriemoordenaar Michel Fourniret. Fourniret wordt verdacht van de moord op ten minste twintig meisjes en vrouwen sinds 1987. Hij werd daar al eens voor veroordeeld in Frankrijk. Na zijn vrijlating verhuisde hij naar België, dat bij gebrek aan een uitwisselingssysteem geen idee had van zijn eerdere veroordeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer