Milosevic-rechter wil haast met Clinton en Chirac
Voorzittend rechter Robinson in het Milosevic–proces wil dat haast wordt gemaakt met de behandeling van de vraag of Clinton, Blair en andere (voormalige) hoogwaardigheidsbekleders als getuigen worden gedagvaard door het Joegoslavië-tribunaal. Dit bleek donderdag tijdens een ingelaste hoorzitting over de trage voortgang van het proces tegen de ex-president van Joegoslavië.
Milosevic heeft al lang geleden aangegeven dat hij de Amerikaanse oud-president Clinton, de Britse premier Blair, de Franse president Chirac en de Duitse bondskanselier Schröder als getuige wil horen. Ondanks herhaaldelijke verzoeken van de rechters weigert Milosevic echter de voorgeschreven procedure te volgen. Opgedrongen advocaat Steven Kay zal nu de nodige brieven schrijven aan de betrokken ambassades en de getuigen in spe.
Kay hoopt volgende week de brieven aan de Amerikaanse ambassade, aan Clinton zelf en aan zijn minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, gereed te hebben. Ook heeft hij al met de Britse ambassade in Den Haag overlegd over de getuigenis van Blair. Over drie of vier weken gaat Kay aan de slag met de potentiële getuigen uit Frankrijk en Duitsland. De Brit gaf aan dat enig ’onderzoek’ nodig is voor het schrijven van de verzoeken. Die moeten namelijk met redenen worden omkleed en aangeven waarover Milosevic de getuigen wil horen.
Milosevic kondigde donderdag tevens aan dat hij meer tijd zal vragen dan de geplande 150 zittingsdagen voor de presentatie van zijn verdediging. VN-aanklager Geoffrey Nice daarentegen drong nog eens aan op een snelle afronding van het marathonproces. Het eerste proces tegen een voormalig staatshoofd voor een VN–hof begon in februari 2002.
Milosevic gaf donderdag, na herhaalde vragen van de rechters in de afgelopen maanden, eveneens aan dat hij niet onder ede zal getuigen in zijn proces. De procedureregels van het tribunaal voorzien in de mogelijkheid van een getuigenis van de verdachte onder ede, volgens de Angelsaksische traditie en in tegenstelling tot wat in Nederland gebruikelijk is. De verdachte moet zich dan wel aan een kruisverhoor van de aanklagers onderwerpen en de waarheid spreken.
De VN-gevangenis in Scheveningen, waar Milosevic met meer dan zestig medeverdachten zit, wordt ondertussen steeds voller: Donderdag is Srebrenica-verdachte Vujadin Popovic (48) aangekomen in Den Haag. De Bosnisch-Servische luitenant–kolonel was plaatsvervangend chef veiligheid van het Bosnisch-Servische Drina–Korps, dat op 11 juli 1995 de Oost–Bosnische moslimenclave Srebrenica veroverde. Hij woonde de onderhandelingen van legerleider Mladic met Dutchbat–commandant Karremans over het lot van de moslimbevolking bij.
Vervolgens hielp hij volgens hoofdaanklaagster Carla Del Ponte bij het organiseren van de massamoord op duizenden moslims. Popovic, die is aangeklaagd wegens genocide, zal over enkele dagen voor het eerst worden voorgeleid aan de VN-rechter.
Met de komst van Popovic zijn nog maar twaalf verdachten van het tribunaal voortvluchtig. Onder hen zijn de twee hoofdverdachten inzake Srebrenica, Karadzic en Mladic.
Milan Milutinovic, de opvolger van Milosevic als president van Servië, en drie medeverdachten worden voorlopig vrijgelaten, in afwachting van het begin van hun proces voor het tribunaal. Hiertoe hebben rechters van het tribunaal donderdag besloten.