„Na liesbreukoperatie week thuis genoeg”
Mensen die een liesbreukoperatie hebben ondergaan, hoeven daarna niet vier tot zes weken te verzuimen van hun werk, zoals nu gebeurt. Patiënten zouden direct of een week na de ingreep alweer aan het werk kunnen. In Nederland adviseren bedrijfsartsen echter toch vaak een werkonderbreking van twee tot zes weken. Dat kost de maatschappij extra geld.
Ten onrechte, stellen verschillende specialisten uit het Academisch Ziekenhuis Rotterdam en het Medisch Centrum Rijnmond-Zuid in het tijdschrift Medisch Contact, op grond van diverse wetenschappelijke onderzoeken. Zij bepleiten een werkonderbreking van hooguit een week.
De auteurs refereren aan onderzoek waaruit blijkt dat „het direct hervatten van de normale dagelijkse activiteiten en werkzaamheden geen invloed heeft op terugkeer van de kwaal of het optreden van complicaties.” Het maakt daarbij niet uit of de ingreep ”open” of via een buisje (laparoscopisch) gebeurt.
Een liesbreukcorrectie is een van de meest voorkomende operaties. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 26.000 van deze ingrepen uitgevoerd, veel meer bij mannen dan bij vrouwen. Eenderde gebeurt in dagbehandeling. Tot enkele jaren geleden werden patiënten standaard een paar dagen opgenomen in het ziekenhuis.
De kosten van de operatie variëren van 600 tot 1100 euro. De gemiddelde maatschappelijke kosten voor een liesbreukoperatie zijn veel hoger en lopen op tot rond de 2200 euro per patiënt. Dat komt voornamelijk door de kosten van ziekteverzuim op het werk. In Nederland bepaalt de bedrijfsarts en niet de behandelaar wanneer iemand weer aan het werk kan. De auteurs pleiten voor meer voorlichting en goede richtlijnen om te komen tot een realistischer benadering van de ingreep.
De auteurs hebben van tachtig bedrijfsartsen in de regio Rotterdam gegevens gekregen over hun benadering van deze patiënten. Het meest gegeven advies (40 procent) was twee tot vier weken thuisblijven. Bij licht werk werd soms één week vrijaf geadviseerd en bij zwaar werk vier tot zes weken. Reden was met name het risico op herhaling. De bedrijfsartsen bleken vrijwel geen rekening te houden met de wetenschappelijke gezichtspunten. Onbekendheid met de huidige operatietechnieken en inzichten speelt hierbij waarschijnlijk een belangrijke rol, aldus de auteurs. Zij wijzen erop dat er nauwelijks complicaties zijn en dat een normale wondgenezing bij deze operatie hooguit een week duurt.