Reeks aanslagen treft Irak
Irak is donderdag getroffen door een reeks bloedige aanslagen. Bij de explosies en schietpartijen kwamen ruim twintig personen om het leven, tientallen raakten gewond.
Ondanks vooruitgang op politiek gebied, blijft het ook ruim twee jaar na de val van het regime van Saddam Hussein onrustig in het verdeelde land. Volgens waarnemers neemt het aantal aanslagen zelfs weer toe.
De jongste aanslagen waren vooral gericht tegen de Iraakse autoriteiten. Maar ook burgers werden het slachtoffer.
De met al-Qaida verbonden groepering van Abu Musab al-Zarqawi eiste op een islamitische website de verantwoordelijkheid voor enkele aanslagen op. De organisatie verzet zich tegen de aanwezigheid van de Amerikaanse en andere buitenlandse troepen. Ook is het de soennitische al-Zarqawi een doorn in het oog dat de sjiitische moslimmeerderheid een grotere invloed heeft gekregen. De rebellen beschouwen de Iraakse politieagenten als collaborateurs van de Amerikanen.
In de Iraakse hoofdstad Bagdad vielen zeker elf doden, toen twee bomauto’s tot ontploffing werden gebracht. Onder de slachtoffers zijn agenten, maar ook kinderen.
De explosies volgden kort na elkaar tijdens het spitsuur in het centrum van de stad. Volgens een zegsman van het ministerie van Binnenlandse Zaken bliezen de daders hun voertuigen op toen een konvooi van negen politiewagens door de straat reed.
Op een markt in Mahawil, negentig kilometer ten zuiden van Bagdad, kostte een zelfmoordaanslag aan zeker vier agenten het leven. In Tikrit, een bolwerk van aanhangers van ex-president Hussein, ontplofte een autobom bij een politiebureau in de buurt van een Amerikaanse basis. Door de aanslag stierven vier politiemensen, negen anderen raakten gewond.
Bij een aanslag in de noordelijke oliestad Kirkuk verloren drie agenten het leven. Gewapende mannen openden het vuur op een politiebureau toen de agenten zich opmaakten om te gaan patrouilleren. Nabij Baquba kwam een politieman om tijdens een aanval op zijn patrouille. In Latifiya ten zuiden van Bagdad werd de burgemeester doodgeschoten.
De Britse regering maakte donderdag bekend dat zij dit jaar nog geen Britse militairen uit Irak zullen terugtrekken. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Straw, neemt Londen pas tegen het eind van het najaar een besluit over een mogelijke troepenreductie. Groot-Brittannië heeft meer dan 7500 militairen in Irak. Het is na de Verenigde Staten de grootste troepenleverancier.
Eerder lieten de VS al weten voorlopig geen militairen te willen terugtrekken. De Amerikaanse bevelhebber in Irak, generaal Casey, zei vorige maand dat als de situatie in Irak verbetert, volgend jaar „een aanzienlijke vermindering" van het aantal manschappen mogelijk moet zijn.
Bijna drie maanden na de Iraakse verkiezingen zijn de onderhandelingen over de vorming van een regering afgerond. Het nieuwe kabinet van premier al-Jafaari krijgt 32 ministers, deelde een vertrekkend minister donderdag mee.
Zeventien posten gaan naar de sjiieten, negen zijn voor de Koerden. Van de overige ministeries gaan er vier naar de partij van vertrekkend premier Allawi. Bagdad werd de burgemeester doodgeschoten.