Kamer kritisch over aanpak radicalisme
De Tweede Kamer vindt de aanpak van minister Verdonk (Integratie) van moslimradicalen te vaag. Ook in haar eigen partij, de VVD, leeft onvrede over de plannen van de bewindsvrouw.
Dat bleek woensdag tijdens een debat over de nota van Verdonk waarin ze aangeeft hoe ze moslimjongeren weerbaar wil maken tegen radicalisering. VVD-kamerlid Hirsi Ali verwijt Verdonk dat ze niet ingaat op de ideologische strijd achter de radicalisering. De oorzaak is volgens Hirsi Ali gelegen in de koran. Daarom dient daar de aandacht op gericht te zijn.
Ze gelooft er niets van dat radicalisering onder moslims in de hand wordt gewerkt door de slechte situatie voor allochtonen op de arbeidsmarkt. „Het zijn juist kansrijken die radicaliseren. Dat blijkt zowel hier als in Saudi-Arabië.”
SGP’er Van der Staaij was zeer ontstemd over het gebrek aan daadkracht bij het kabinet bij de bestrijding van uitingen van moslimradicalisme op internet. Na de recentelijk kamerbreed gesteunde motie-Van der Vlies is er de afgelopen tijd volgens hem niets veranderd. „Ondanks verzekeringen van het kabinet om deze bron van radicalisering aan te pakken, blijkt het gewoon nog mogelijk om al binnen twee minuten op sites met de meest weerzinwekkende berichten te belanden.”
Verder maakte Van der Staaij zich zorgen over het streven van Verdonk naar een moderne variant van de islam. „Wordt dat dan een islam met het zegel van de Nederlandse staat?” Hij vroeg zich af of de minister de scheiding van kerk en staat op dit punt wel in acht neemt.
CU-kamerlid Huizinga miste in de nota aandacht voor het misbruik van de vrijheid van meningsuiting. „Als mensen op het hart worden getrapt, mag je dan van hen verwachten dat ze de democratische rechtsstaat omarmen?”
Met klem sprak minister Verdonk tegen dat ze de etnische kaart trekt, zoals GroenLinks-kamerlid Azough haar had verweten. Als voorbeeld noemde het kamerlid de uitspraak van Verdonk dat ze niet alle moskeeën kan beschermen, „zoals we Theo ook niet hebben kunnen beschermen.” Verdonk zei dat haar uitspraken vaak uit hun verband worden gerukt. Dat haar nota niet concreet zou zijn, sneed volgens haar geen hout. „De nota geeft de grote lijnen aan, in mei volgen concrete maatregelen.”
Het debat werd gevolgd door een tiental imams, die met een speciale bus van het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum waren vervoerd. De grote afwezige was onafhankelijk kamerlid Wilders. Bestrijding van het moslimradicalisme is een van de hoofdpunten uit zijn actieprogramma.
Het aantal incidenten dat gericht is tegen islamitische instellingen neemt af, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie. In de eerste drie weken na de moord op filmmaker Theo van Gogh, op 2 november vorig jaar, werden 104 incidenten bij moskeeën en 14 bij scholen gemeld. Nadien werden er 44 geregistreerd: 31 bij moskeeën en 13 bij islamitische scholen. Bij 33 van de meldingen ging het om strafbare feiten.