Overijssel pakt Essent hard aan
De provincie Overijssel stemt als aandeelhouder van energiebedrijf Essent volgende week tegen de jaarrekening over 2004. Dat besloten Provinciale Staten woensdag unaniem. De actie houdt verband met de ophef over de hoogte van het salaris van topman Boersma.
Het afkeuren van de complete jaarrekening geldt als een ongekend scherpe reactie op de koers van het energiebedrijf. Verantwoordelijk gedeputeerde P. Jansen sprak van een „paardenmiddel.”
De Overijsselse Staten steunden woensdag unaniem een motie van de VVD die de beloningen van managers bij semi-overheidsbedrijven aan banden wil leggen. Daarmee moeten salarissen zoals de 821.000 euro die Essent-baas Boersma over 2004 krijgt, verleden tijd zijn. Het salaris van de minister-president (122.000 euro, exclusief toeslagen) moet voortaan maatgevend zijn, vinden de partijen.
De Overijsselse Staten hadden de beloning van de Essent-topman woensdag als extra punt op de agenda gezet tijdens de reguliere vergadering. De superlatieven over de hoogte van het salaris van Boersma buitelden over elkaar heen. „Ongehoord”, „zelfverrijking” en „een exorbitant inkomen. Het tast de geloofwaardigheid van het openbaar bestuur aan als wij dit goedvinden”, aldus CDA’er H. Kerkdijk.
Kerkdijk hield de Staten voor dat zelfs bestuurders van bedrijven als DSM en Arcadis veel minder verdienen. „Terwijl dat beursgenoteerde ondernemingen zijn die internationaal opereren en tienduizenden werknemers hebben. Bij Essent is van geen van die zaken sprake.” Kerkdijk rekende de staten voor dat het inkomen van de Essent-topman in werkelijkheid nog hoger is: inclusief allerlei extraatjes komt het uit op ongeveer 1 miljoen euro.
De woordvoerders van de ChristenUnie en de SGP, J. Oldenburger en D. van Dijk, citeerden beiden Psalm 62. De eerste koos voor de NBG-vertaling: „Als het vermogen aanwast, zet er het hart niet op.” De tweede las voor uit de berijming van 1773: „Wordt niet ijdel, als ’t vermogen gedurig aanwast. Waakt en let, dat gij het hart er nooit op zet, zo wordt ge door geen schijn bedrogen.” Van Dijk: „Ook een topman van een energiebedrijf is zijn loon waardig. Maar hier zijn alle verhoudingen zoek.”
Gedeputeerde Jansen stelde dat Overijssel bij het Rijk gaat aandringen op het instellen van een richtlijn voor het salaris van topbestuurders bij semi-overheidsbedrijven. Volgens hem probeerde Overijssel al eerder een vinger achter de beloning van de Essent-top te krijgen, maar kreeg de provincie destijds nul op het rekest. „Vorig jaar nog gaf de raad van commissarissen ons geen volledig inzicht.” De provincie wil de Essent-directie nu vragen vrijwillig salaris in te leveren. Jansen probeert bovendien gedaan te krijgen dat de aandeelhoudersvergadering op 21 april openbaar is als de beloning van de top aan de orde komt.