Binnenkort nieuwe oproep orgaandonatie
Alle Nederlanders krijgen over enkele weken een verzoek om zich aan te melden als orgaandonor.
De oproep is afkomstig van het ministerie van Volksgezondheid, de Nederlandse Hartstichting, de Nierstichting en enkele andere organisaties. Het departement betaalt het grootste deel van de mailing die bij alle 6,5 miljoen huishoudens in de bus komt. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid maakte dat dinsdagavond bekend in de Tweede Kamer.
Om de actie goed onder de aandacht van de bevolking te brengen, financiert Hoogervorst ook een advertentiecampagne over orgaandonatie. Mogelijk dat enkele bekende Nederlanders daaraan meewerken. De bewindsman wil verder een televisiezender zover krijgen om enkele programma’s aan orgaandonatie te wijden.
Sinds begin dit jaar hebben zich 12.000 nieuwe donoren gemeld, zo deelde Hoogervorst mee. Dat is volgens hem het directe gevolg van de discussie die de afgelopen maanden over orgaandonatie is gevoerd. Daarom is het nu het juiste moment om alle huishoudens aan te schrijven met een oproep om zich aan te melden.
Hoogervorst voelt vooralsnog niets voor het CDA-idee om jongeren vanaf veertien jaar die hun identiteitspapieren op het gemeentehuis halen, een orgaandonatieformulier mee te geven. Jongeren mogen vanaf twaalf jaar donor zijn. Tot hun zestiende hebben ze daarvoor wel toestemming nodig van hun ouders.
De bewindsman wil eerst kijken naar verschillende varianten voordat hij beslist om jongeren vanaf veertien jaar orgaandonatieformulieren mee te geven. „Het is wellicht nutteloos. Ik wil er eerst over nadenken”, aldus Hoogervorst.
ChristenUnie en SGP hebben bezwaren tegen een nieuwe bepaling in de huidige Orgaandonatiewet voor het geval dat een stervende een donorcodicil heeft, maar de familie grote moeite heeft met orgaandonatie. In dat geval beslist de arts of de betrokkene wel of geen donor zal zijn. De protestantse fracties willen graag duidelijke criteria in de wet op basis waarvan een arts een beslissing neemt.
Op dit moment kan de familie de wens van een patiënt om donor te zijn, vrij gemakkelijk blokkeren. In de nabije toekomst is de wens van de donor doorslaggevend. Alleen als nabestaanden hier helemaal van overstuur raken, kan een arts besluiten geen organen uit te nemen.
Volgens Hoogervorst is die bepaling duidelijk genoeg. Artsen hebben geen nadere criteria nodig om hierover besluiten te nemen.