„Neutraal onderwijs is niet mogelijk”
„Tot welke prijs zijn wij bereid Gods Woord te handhaven? Hebben we onze naam en onze baan ervoor over? Of capituleren we al bij het minste of geringste?” Deze vragen stelde ds. J. Schipper dinsdag aan de 1700 vrouwen die de bondsdag 2005 van de Vrouwenverenigingen der Gereformeerde Gemeenten in de Adventskerk in Veenendaal bezochten.
Ds. Schipper, predikant in ’s-Gravenpolder, hield een referaat over verschillende facetten in de samenleving die een bedreiging vormen voor de godsdienstvrijheid. Het thema luidde: ”Tot welke prijs?!”.
„Als het gaat over onze godsdienstvrijheid hebben we veel te danken aan onze vaderen”, zei ds. Schipper. Hij verwees naar de Tachtigjarige Oorlog, naar Willem van Oranje, die als instrument voor onze vrijheid is gebruikt. Ook refereerde hij aan een preek die ds. G. H. Kersten schreef bij de geboorte van de huidige koningin Beatrix over de tekstwoorden: „Dankt God in alles.” „Laten we onze zegeningen tellen. Dat we onze godsdienst nog mogen belijden, leidt tot verootmoediging”, zei ds. Schipper.
De predikant signaleerde echter dat die vrijheid wel eens ingeperkt zou kunnen worden. Als voorbeeld noemde hij de tegenstand die ontstond toen minister Donner van Justitie het wetsartikel over godslastering wilde aanscherpen. „Acties daartegen deden ons schrikken van de diepgewortelde afkeer voor godsdienst. Er gaan steeds meer stemmen op in onze samenleving dat religie iets is voor de privé-sfeer. Het grootste deel van onze samenleving leeft en denkt zo”, aldus ds. Schipper, refererend aan het feit dat 60 procent van de bevolking ongelovig is. „Orthodoxe christenen vormen een randverschijnsel in de samenleving.”
De Zeeuwse predikant wees erop dat het bijzonder onderwijs telkens onder vuur ligt. „Stel dat dit zou worden afgeschaft, zouden wij dan onze euro’s ervoor over hebben?” zo vroeg hij zich af. Overigens stelde hij dat „ook wijzelf de vrijheid van onderwijs geweld kunnen aandoen door in gezinnen de tv, video, computerspelletjes en surfen op open internet toe te staan. Laten we onze vrijheid niet opofferen aan de moderne media.”
Absolute vrijheid bestaat volgens ds. Schipper niet. „Het is altijd vrijheid in gebondenheid. De ware vrijheid is te leven naar Gods wet. Waar de Geest des Heeren is, daar is de ware vrijheid. Sta naar de vrijheid die in Christus is.”
Bondsvoorzitter ds. C. A. van Dieren sprak in zijn openingswoord over de tekst: „Toen opende Hij hun verstand, opdat zij de Schriften verstonden.” „We kunnen bij een opengeslagen Bijbel een gesloten Woord onderzoeken”, zo stelde de Rijssense predikant. „Maar de Heere wil ons verstand openen in het uur van de wedergeboorte. Wat een wonder als Hij dat Woord tot een zegen gaat stellen. De Heilige Geest opent het Woord en verlicht ons verstand.”
In een forumbespreking met als thema ”Wil bijstand zenden”, beantwoordden ds. Schipper en ds. W. Silfhout (Capelle aan den IJssel) ’s middags vragen over gezin, onderwijs, kerk en samenleving. Laten we onze kinderen op een verjaardagsfeestje bij vriendjes of vriendinnetjes naar een film kijken? zo luidde een van de vragen. „Probeer ze daar verre van te houden”, luidde het antwoord van ds. Schipper. „Opvoeding begint in het gezin”, zei ds. Silfhout. Dat betekent volgens hem niet dat we kunnen doen alsof we op een eiland leven.
Ds. Silfhout riep gezinnen ertoe op zich te bezinnen op de tijdsbesteding. Hij keerde zich tegen de stelling dat onderwijs neutraal zou moeten zijn. „Dat is onmogelijk en onmenselijk. Iemand die voor de klas staat, heeft een bepaald waardepatroon.” Ook keerde hij zich tegen de veelgehoorde oproep om te geloven. „De eis van geloof en bekering gaat nooit voorbij aan de doodstaat van de mens”, aldus ds. Silfhout.
Op de vraag of Willem van Oranje een SGP’er van het compromis zou zijn geweest, antwoordde ds. Silfhout dat wij nu een andere invulling aan democratie geven dan in de tijd van Willem van Oranje gebeurde. Volgens hem zou Oranje niet op de SGP hebben gestemd. Niettemin is volgens de predikant opvoeden ook het sluiten van compromissen. „Wel heeft dat zijn grenzen. We zijn daarbij gebonden aan Gods Woord.”
Na een vraag of het verstandig is vóór de Europese grondwet te stemmen, wilde ds. Silfhout geen stemadvies geven. Wel zei hij dat Europa ons van veel van onze nationale identiteit heeft beroofd.
Ds. Silfhout eindigde de bondsdag met een meditatie over Kolossensen 3:1: „Indien gij dan met Christus opgewekt zijt, zo zoekt de dingen die boven zijn, waar Christus is.”