Defensie schrikt van wapenroof
Het ministerie van Defensie is „enorm geschrokken” van de roof van een groot aantal handvuurwapens uit een wapendepot op de militaire vliegbasis Gilze-Rijen.
De wapenroof werd maandagochtend ontdekt, maar in eerste instantie stilgehouden in het belang van het onderzoek, zei staatssecretaris Van der Knaap dinsdag in de Tweede Kamer. Volgens een eerste schatting van de wapenbeheerder gaat het om de diefstal van meer dan honderd Glock-pistolen, het standaard dienstwapen van het leger en de Koninklijke Marechaussee. De dieven gingen ervandoor zonder munitie, omdat die gescheiden is opgeslagen. Het ministerie heeft inmiddels opdracht gegeven alle munitie- en wapenkamers in het land extra te beveiligen.
Van der Knaap, die door de PvdA op het matje was geroepen vanwege de diefstal, zei nog niets te kunnen zeggen over de toedracht van de inbraak. Ook informatie over het precieze aantal gestolen wapens ontbreekt nog. De bewindsman heeft inmiddels opdracht gegeven tot een krijgsmachtbrede inventarisatie om na te gaan wat er gedaan kan worden om herhaling te voorkomen.
Extra zuur voor Defensie is dat de inbraak plaatshad op een moment dat het ministerie de laatste hand had gelegd aan een brief aan de Tweede Kamer over de maatregelen die het afgelopen jaar zijn genomen om de beveiliging te verbeteren. Aanleiding voor de maatregelen was een kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer van vorig jaar over de beveiliging van militaire objecten. Defensie geeft jaarlijks 122 miljoen euro uit aan die beveiliging.
Het rapport van de Algemene Rekenkamer van februari vorig jaar velde een vernietigend oordeel over de beveiliging van vliegbases, kazernes, oefenterreinen en andere locaties van defensie. De Rekenkamer sprak van een alarmerende situatie. Uit het onderzoek, dat werd gehouden naar aanleiding van de terroristische aanslagen in de VS in september 2001, bleek onder meer dat er te weinig werd gepatrouilleerd en dat defensielocaties vaak eenvoudig toegankelijk waren.
De Kamer krijgt nog deze maand een brief van minister Kamp over het plan van aanpak naar aanleiding van het rapport van de Algemene Rekenkamer. Van der Knaap hoopt dat de resultaten van het onderzoek van het OM nog meegenomen kunnen worden in het debat met de Kamer over de brief.
Volgens M. Bruinsma van onderzoekinstituut IVA van de Universiteit van Tilburg komen grootschalige wapendiefstallen niet vaak voor. „Het is een omslachtige methode is om aan vuurwapens te komen.” Bruinsma legt uit dat de meeste vuurwapens vanuit het voormalige Oostblok Nederland binnenkomen. „Vuurwapens liften gemakkelijk mee met ander transport.”
De vuurwapenmarkt in Nederland loopt via contacten, via netwerken van mensen die elkaar vertrouwen. Er is weinig informatie over de illegale vuurwapenhandel en -smokkel.